Kuřecí křídla – do trouby i na gril
Čvc 07
Maso z pečených křidélek se samo odděluje od kosti a tak si pochutná i ten, kdo nerad obírá kostičky. Kuřecí křídla stačí předem naložit do marinády a důkladně upéci. Pro přípravu na grilu je lépe křídla předpéci v troubě. Na grilu se ovoní kouřem, upečou, ale nevysuší.
Množství surovin je na 24 ks křídel, tj. asi pro 4 osoby.
Na marinádu si připravíme:
• 2 lžíce kvalitní sójové omáčky
• 1 lžíci sladké chilli omáčky
• 2 lžíce rostlinného oleje
• 2 lžíce medu (použila jsem vlastní pampeliškový)
• 3 stroužky prolisovaného česneku
• 1 palec nastrouhaného zázvoru
• 1 lžíci jablečného octa
K podávání:
• bílé pečivo, pečené brambory, rýže
• finger bowl (miska s vlažnou vodou a několika kolečky citrónu)
Křídla si nejprve připravíme tak, že – nejlépe sekáčkem na maso – oddělíme poslední část ze tří, takzvanou „letku“. Nůžkami na drůbež se v tomto případě kvůli pevné kůži nepracuje moc dobře. Letku nevyužijeme, protože tahle část křídla neobsahuje téměř žádné maso a ráda se připaluje. Stejně tak ji odstraňujeme při pečení celého kuřete a další drůbeže.
zdroj fotografie: internet
Všechny suroviny na marinádu smícháme přímo v nádobě, přidáme křídla a vše rukama dobře promícháme. Nádobu zakryjeme a necháme přes noc (nebo alespoň dvě hodiny) odležet v lednici.
Před pečením křídla vyskládáme v pekáči vedle sebe. Pečeme v předehřáté troubě, horní a spodní ohřev na 170 stupňů asi 1 hodinu a dvacet minut. Po dobu první poloviny pečení zakryjeme křídla alobalem. Po odkrytí dopékáme v troubě nebo na grilu.
Podáváme s bílým pečivem nebo třeba s pečenými bramborami nebo rýží. Na stole by neměla samozřejmě chybět „finger bowl“ – miska s vodou a citrónem, která je nezbytná pro oplachování mastných prstů.
Dobrou chuť!