Květák zapečený po římsku

Led 10

Květák zapečený po římsku

Recept jako stvořený pro leden – tedy odlehčený. Moje nejoblíbenější úprava květáku si vás zaručeně získá a budete se k ní, stejně jako já, rádi vracet. Je totiž nenáročná a přitom velmi chutná.

Pro zapékací mísu si připravíme tyto suroviny:

  • 2 středně velké květáky
  • 6 šalotek
  • 8 stroužků česneku
  • 200 g kvalitní dušené šunky (já používám „Cotto“)
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • hrst posekané saturejky
  • 150 g strouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • máslo
  • mletý černý pepř dle chuti

Postup je prostý. Ve větším hrnci uvaříme v dobře osolené vodě růžičky květáku tak, aby zůstaly o něco více, než „al dente“. Tak si i po následném zapečení zachová své krásné tvary a nestane se z něj kaše. Z uvedeného množství lze v jedné vrstvě naplnit běžně velkou zapékací mísu a třeba i dvě kokotky.

Omáčku připravíme v nádobě, kterou lze přiklopit. Bude třeba ji chvilku podusit. Na směsi másla a olivového oleje nejprve osmahneme plátky česneku. Když začne růžovět, přidáme najemno nakrájené šalotky. Necháme zesklovatět a přidáme rajčatový protlak. Používám raději ten bez přidaného cukru. Poté směs zalijeme zeleninovým vývarem. Podle chuti opepříme a přidáme posekané bylinky. Já měla po ruce saturejku, která svou vůní trochu připomíná oregano. K rajčatové omáčce se tedy báječně hodí.

Nádobu přiklopíme a dusíme na mírném plameni asi 20 minut, aby se všechny suroviny dobře spojily a omáčka zhoustla. Poté přidáme přibližně dvě třetiny najemno nastrouhaného parmazánu a na velmi úzké proužky nakrájenou šunku. Část šunky si ponecháme na posyp povrchu před podáváním.

Zapékací nádobu vyložíme vařeným květákem, v silnější vrstvě zakryjeme omáčkou a zapékáme asi 10 – 15 minut. Pak povrch posypeme hoblinkami zbylého parmazánu a pod grilem zapečeme do doby, než sýr začne zlátnout.

Podáváme sypané šunkou a ozdobné bylinkou…

V kokotkách pak máme krásný jednoporcový předkrm nebo lehkou večeři…

Dobrou chuť!

Share

2 comments

  1. Leona /

    tak to je uplne nejlepsi recept na kvetak, co jsem kdy vyzkousela 🙂 chutnal cele rodine 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      Leono, děkuji za milý komentář! 🙂 To mám vážně radost, já si květák v téhle podobě zamilovala 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *