Luxusní večeře z farmy
Čvn 03
Snad každý tuto lahůdku ochutnal. Nové brambory, které si můžeme užívat právě v tomto období, jsou totiž opravdová lahůdka. Pro tento případ je nejvhodnější spojení s tvarohem a nasekanou pažitkou. Nebo vzpomínáte na „brambory na loupačku“? Mísa horkých vařených brambor uprostřed stolu, každý si vezme tu svou. Na ukrojený kousek brambory se přidá kousek másla a několik zrnek soli. Pohádka.
Na místním sobotním farmářském trhu jsem koupila nové brambory a pažitku od farmáře. A nápad na skvělou večeři byl tu. Jen s nákupem tvarohu jsem musela počkat na ten správný den a hodinu. Proč? Protože každý týden ve stejnou dobu se už z dálky hlásí auto. Kravičky bučí, zvonce na krku zvoní…“Vezeme vám mléko: Mléko z farmy.cz“. Takové zvuky se linou z reproduktoru onoho barevného auta, které pravidelně staví u našeho domu. Posádka vám pak ochotně prodá mléko, čerstvé sýry (třeba s meduňkou), skvělý tvaroh a také báječné jogurty. Já osobně jsem velkým fanouškem tohoto způsobu přímého prodeje a podle zájmu o tyto výrobky si dovoluji tvrdit, že nejen já.
Mléko z farmy je společným projektem farmářů Ing. Jana Millera a Ing. Stanislava Němce. Zatímco na Millerově farmě ve Svrkyni se mléko nadojí, v Němcově selské mlékárně v Radonicích je za přísných hygienických parametrů zpracováno na konečné výrobky a pomocí vlastních aut distribuováno ke spotřebitelům.
Večeře, jejíž příprava trvá právě tak dlouho, jak dlouho se vaří brambory…
K bramborám s tvarohem pijeme to, co se k nim nejvíce hodí, tedy mléko nebo jeho zakysané varianty (kefír, podmáslí, acidofilní mléko a podobně).
A nezapomeneme na pažitku. Její jemná cibulová chuť je právě v této chvíli dokonalá. Navíc rozkvetlá pažitka dovede být také krásná…
Je zřejmé, že i z těch nejzákladnějších kvalitních potravin může být luxusní večeře.
Dobrou chuť!