Makový koláč – makovec se švestkami
Srp 14
Švestky a mák odjakživa patří k sobě a to jak v případě švestkových knedlíků, tak i co se týká koláče. Kynutý koláč se švestkami a mákem na povrchu patřil vždy k mým oblíbeným. Já tentokrát použila mák jako součást těsta. Makovec je nadýchaný a plný do sladka upečených švestek.
Suroviny:
• 200 g mletého máku
• 100 g polohrubé mouky
• 4 lžíce třtinového cukru
• 7,5 g (1/2 sáčku) prášku do pečiva
• 1 vrchovatá lžička holandského kakaa
• 5 g vanilkového cukru
• 125 g másla pokojové teploty
• 1 dcl třtinového rumu
• 4 celá vejce
• asi 14 ks čerstvých švestek
• plátky mandlí
• máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Koláč jsem pekla ve formě o průměru 29 cm, výška okraje 5 cm.
Nejprve si máslem důkladně vymažeme a vysypeme formu, protože nám půjde práce svižně od ruky.
Pak oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Sníh odložíme stranou a vyšleháme žloutky společně s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přidáme i máslo. Pak přisypáváme směs máku, mouky a prášku do pečiva. Přidáme třtinový rum. Zrovna ke švestkám by se skvěle hodil také Amaretto likér. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Těsto přelijeme do formy a poklademe polovinami švestek, řezem vzhůru. Sypeme plátky mandlí. Pečeme na 180 stupňů asi 45 minut. Krájíme po úplném zchladnutí.
Dobrou chuť!