Mandlový koláč s třešněmi – bez mouky
Čvc 09
Je to asi ten nejrychlejší koláč, jaký si dovedete představit. Je celý pouze z mletých mandlí, vajec a ovoce. Toho je teď v létě spousta, takže si utvořte tu svou oblíbenou verzi.
Koláč jsem připravovala ve formě o průměru 30 cm, hloubka 4 cm.
Budeme potřebovat:
• máslo na vymazání
• strouhanku na vysypání formy
• 4 celá vejce
• 4 lžíce třtinového cukru
• 125 g másla pokojové teploty
• 250 g mandlové mouky
• pár kapek vanilkového extraktu
• 200 g třešní
• plátky mandlí na posypání
• vanilkovou zmrzlinu k podávání
Postup je zcela jednoduchý. V robotu utřeme cukr s vejci. Ta přidáváme jedno po druhém. Poté přidáme máslo a pomalu přisypáváme jemnou mandlovou mouku. Přidáme vanilkový extrakt nebo třeba lžíci oblíbeného likéru.
Do máslem vymazané a strouhanou vysypané formy přemístíme směs a stěrkou nebo lépe mokrýma rukama (aby se směs nelepila) rovnoměrně rozetřeme. Poklademe ovocem, třešně jsem použila včetně pecky, abych je nepřipravila o jejich úžasnou šťávu. Můžeme posypat plátky mandlí nebo třeba kokosem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut, pak snížíme teplotu na 150 a pečeme ještě 10 minut.
Krájíme zchladlé, koláč je nadýchaný, jemný ale velmi kompaktní. Podáváme se šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
Dobrou chuť!