Masala z květáku, mrkve a cizrny

Bře 22

Masala z květáku, mrkve a cizrny

Přemýšlela jsem, jak letošní předvelikonoční půst ozvláštnit. A tohle zeleninové jídlo na indický způsob bylo přesně ono. Miluji obalovaný a smažený květák, ale je škoda, že jinak se v české kuchyni květák objevuje pouze zřídka. Pro indickou masalu je květák přímo stvořen. Stačí ho přidat do hrnce několik minut před koncem vaření a zůstane velmi příjemně „al dente“ a to i do dalšího dne. Jídlo jsem podávala s dlouhozrnnou rýží basmati a okurkovou raitou. Báječná kombinace chutí.

Na 8 porcí budeme potřebovat:

• 1 lžíci olivového oleje
• 2 žluté cibule
• 4 stroužky česneku
• 1 vrchovatou lžíci strouhaného čerstvého zázvoru
• 2 lžičky mletého římského kmínu
• 2 lžičky mletého koriandru
• 2 lžičky kurkumy
• 2 lžičky uzené papriky
• 1 lžičku (nebo podle chuti) chilli vloček
• 2 konzervy (400g) krájených rajčat
• 2 konzervy(400 ml) kokosového mléka
• 1 velký květák
• 3 mrkve
• 1 konzervu (400 g) nakládané cizrny

Na rozpáleném olivovém oleji zprudka osmahneme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. To bude trvat pouze pár minut. Přidáme všechno suché koření, promícháme, necháme rozvonět. Za několik vteřin (aby se koření nespálilo) přilijeme konzervovaná rajčata. Poté přidáme kokosové mléko a do omáčky vložíme očištěnou mrkev nakrájenou na klínky. Necháme asi 15 minut vařit a přihodíme květák rozebraný na růžičky velikosti sousta. Vaříme ještě asi 10 minut. Nakonec přidáme scezenou cizrnu. Po pěti minutách vypneme sporák.

Rýži k tomuto pokrmu jsem koupila přímo v obchodu s indickými potravinami. Připravila jsem ji podle návodu na jejím obalu, tj. rýži jsem propláchla a nechala 30 minut stát ve vlažné vodě. Poté jsem rýži slila a vařila.

Na obalu byl uveden poměr pro vaření 1 díl rýže x 2 díly vody. Pro jistotu, postupuji tak vždy, jsem dala vody pouze 1 a 1/2 dílu a dobře jsem udělala. Rýže se vaří asi 15 minut a pak se nechá pod pokličkou chvíli dojít. Poté je krásně nadýchaná a úžasně voní.

Jídlo jsem na stole doplnila okurkovou raitou, což je vlastně obdoba jakéhosi okurkového salátu. Pokud masalu připravíte ostřejší, chladivá okurková chuť se bude hodit.

Okurková raita:
• 1 salátová okurka
• 120 g bílého jogurtu
• sůl
• špetka mletého koriandru

• Čerstvý koriandr

Okurku oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými oky. Zbavíme ji přebytečné vody a přidáme jogurt a koření. Necháme vychladit.

Podáváme nejlépe v mističkách, sypeme čerstvým koriandrem.

Dobrou chuť!

Share

2 komentáře

  1. EVA /

    Krasny recept… po chicken tikka masala urcite toto vyzkousim take.
    Jen dotaz, mate zkusenost s rajcaty misto konzervovanych rajcat? U CTK mi prijde ze davaji pokrmu nakysly nadech a je potreba dat take kokosove mleko misto jen doporucovane smetany, jak pisi v receptech.

    Diky Eva

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Evo 🙂
      Musím se přiznat, že do jídel tohoto typu, do polévek apod. používám téměř výhradně konzervovaná rajčata. Dobrá, čerstvá a tím pádem sladší čerstvá rajčata (a na to máme pouze pár týdnů v roce) využívám do pokrmů jako jsou lečo, mučkalica, saláty. Rozdíl v „nakyslé chuti“, jak píšete bude patrně v tom, že kvalitní konzervovaná rajčata byla před zpracováním dozrálá, do konzervy šla v té nejlepší kondici. V čerstvém stavu je v této kvalitě téměř nemáme šanci v ČR koupit 🙁 Navíc jsou konzervovaná rajčata bez práce (spaření, loupání). Kokosové mléko mi do takového pokrmu nějak zapadá lépe, ale asi bych ho se smetanou nemíchala. Tedy buď kokosové mléko nebo smetanu. P. 🙂

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *