Masopustní koblihy

Úno 13

Masopustní koblihy

Po vánočních svátcích, na Tři krále začíná Masopust. Je to období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhají taneční zábavy, zabijačky, karnevaly. Vrcholí takzvaným Tučným čtvrtkem, spojeným se zabijačkou a hostinou. Masopustní období končí šest týdnů před Velikonocemi. Pak začíná půst. A právě koblihy jsou pro maspoustní čas typické.

k3

Na 20 – 24 koblížků (průměr vykrajovátka 7,5 cm) si připravíme:

• 500 g polohrubé mouky
• 80 g moučkového cukru
• 40 g čerstvého droždí
• 5 žloutků
• 60 g másla
• 200 ml mléka
• 50 ml vaječného likéru nebo rumu

• zavařeninu, nejlépe tužší konzistence

• rostlinný olej nebo vepřové sádlo na smažení

• vanilkový cukr na posypání
• 1 díl vanilkového cukru
• 2 díly moučkového cukru

Vanilkový cukr jsem si připravila vlastní tak, že jsem 150 g třtinového cukru rozmixovala s nakrájeným vanilkovým luskem. Vůně takto vyrobeného cukru je velmi intenzivní a neodolatelná.

Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do mísy a společně s trochou cukru utřeme do pěny. Přidáme menší část vlažného mléka, asi lžíci hladké mouky a vše promícháme. Povrch kvásku lehce zaprášíme moukou a zakrytý necháme vzejít na teplém místě. Asi za 20 minut kvásek vzejde.

V míse utřeme máslo se zbylým cukrem, přidáme žloutky. Postupně po částech zapracujeme mouku a vlažné mléko společně s vaječným likérem. Vzniklou hmotu přidáme do větší mísy ke kvásku. Těsto dokonale propracujeme. Mísu znovu zakryjeme utěrkou a necháme těsto vykynout na teplém místě (přibližně 3/4 hodiny).

k2

Vykynuté těsto z mísy vyklopíme na moukou poprášenou pracovní plochu a velmi zlehka rozválíme na výšku asi jednoho centimetru. Skleničkou vykrajujeme kolečka, do jejichž středu položíme vrchovatou lžičku zavařeniny. Vždy každé kolečko zakryjeme dalším kolečkem stejné velikosti. Okraje můžeme přitisknout prsty. Takto připravené koblížky necháme na pracovní ploše asi 15 minut odpočinout – nakynout. Pokud máte v kuchyni chladněji, zakryjte je utěrkou.

V kastrolu rozpálíme olej a plamen stáhneme z nejsilnějšího výkonu. Děrovanou naběračkou vkládáme nakynuté koblížky do oleje. Strana, která kynula směrem vzůru, půjde do horkého oleje dospod. Koblížky smažíme z každé strany asi minutu. Smažení jde velmi rychle a tak pozor, ať se koblížky nepřipálí. Horké koblížky z oleje dáme na talíř vyložený vrstvou papírových utěrek. Křehké a voňavé koblížky sypeme vanilkovým cukrem.

Na podávání koblížků jsem použila mísu i čajový servis po babičce. Přesně takhle je totiž podávala.

ko3

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *