Masové kuličky v rajčatové omáčce

Srp 21

Masové kuličky v rajčatové omáčce

Jídlo, na které mám chuť kdykoliv. Rajčatová omáčka, bazalka a těstoviny se mi prostě nepřejí. Tentokrát jsem k ní přidala masové kuličky, které jsou z jemně dochuceného hovězího masa. Žádná strouhanka, žádné pečivo, jen aromatické šťavnaté maso.

Na rajčatovou omáčku si připravíme:

• 2 plechovky (800 g) loupaných rajčat
• 1 krabičku (500 g) rajčatové passaty
• 1 lžíci rajčatového protlaku
• 3 šalotky
• 3 stroužky česneku
• 1 mrkev
• 4 lžíce olivového oleje extra virgin
• 3 bobkové listy
• 2 lžičky sušeného tymiánu
• 1 lžičku sušeného oregána
• sůl
• čerstvě mletý pepř
• kůru ze sýra pecorino

Suroviny na masové kuličky:

• 1000 g mletého hovězího masa
• 2 celá vejce
• 2 stroužky česneku
• 2 hrsti čerstvých bazalkových listů
• sůl
• čerstvě mletý pepř
• 2 lžíce strouhaného sýra Pecorino
• 4 lžíce olivového oleje extra virgin

Z uvedeného množství připravíme asi 60 kuliček velikosti menšího vlašského ořechu.

Začneme omáčkou, protože čím déle ji budeme pomalým varem připravovat, tím lépe se všechny chutě propojí a rozvaří se kousky zeleniny. Omáčka se skvěle zahustí a ještě lépe chutná odleželá, další den.

Šalotky (nebo dvě menší cibule) nakrájíme najemno. Česnekové stroužky oloupeme a rozsekáme najemno. Mrkev očistíme a polovinu nastrouháme na struhadle s velkými oky. Na rozpáleném olivovém oleji osmahneme šalotku, česnek a nastrouhanou mrkev. Až cibule začne získávat barvu, přidáme rajčata z plechovky. Poté přidáme koření, tedy tymián, oregano a bobkové listy.

Pokud bych měla dostatečné množství vyzrálých a sladkých rajčat ze zahrádky, omáčku bych nejspíš teď v sezóně připravila z nich. Oloupaná a semínek zbavená rajčata by se jen vařila o trochu déle. Jenže letos to vypadá s úrodou všelijak a tak mi skvěle posloužila rajčata z plechovky. Přiznám se, že pro tento účel je používám vlastně po celý zbytek roku a celkem ráda. Vyhledávám výraznější a sladší chuť, kterou mají plechovky rajčat vyrobené v Itálii. Jejich chuť není docílena přislazováním, ale tím, že použitá rajčata dozrála v ideálních podmínkách. Ve spíži jich mám stále malou zásobu. V Itálii jsou k mání za nepatrný peníz a jejich chuť je naprosto úžasná. U nás většinou kupuji běžně dostupné a vyzkoušené druhy. Rozhodně mezi ně však nepatří předražené plechovky Valfrutta, které mají výrazně kyselou chuť.

mr

Omáčku přivedeme k varu, stáhneme plamen a sem tam promícháme. Je lépe hrnec zakrýt alespoň našikmo pokličkou, protože zejména rajčatová omáčka je v hrnci neposedná. Před vložením masových kuliček rozmícháme v omáčce rajčatový protlak. Ten, stejně tak jako rajčata, používám bez přidaného cukru.

Do mletého masa přidáme vejce a najemno posekanou bazalku. Z česneku odstraníme vnitřní klíček, stroužky najemno nasekáme a přidáme k masu. Směs rukama dobře promícháme, osolíme, opepříme a přidáme jemně strouhaný sýr. Místo pecorina klidně použijte parmazán.

Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme olivový olej, na něm opečeme jednu kuličku a ochutnáme ji. Pokud je třeba, směs ještě dochutíme a pak rukama namočenýma ve studené vodě tvarujeme kuličky jednu po druhé. Ty postupně opékáme na pánvi ze všech stran, aby se jejich povrch zatáhl a dostaly barvu.

Hotové kuličky přidáme do omáčky společně s druhou polovinou mrkve, kterou jsme nechali v celku. Právě mrkev omáčku nepatrně osladí a není třeba ji dál dochucovat. Kuličky důkladně prohřejeme. Omáčka i kuličky si vzájemně předají své chutě, maso bude krásně šťavnaté.

mr2

Podáváme s těstovinami zakápnutými olivovým olejem. Sypeme strouhaným sýrem pecorino. A přidáme sklenku červeného vína.

Dobrou chuť!

Share

4 comments

  1. Skvělé jídlo, mám ho moc ráda, ale moc často jsem ho tedy doma nepřipravovala. Měla bych to napravit, třeba tento víkend. Masové kuličky v rajčatové omáčce jsou zmiŇovány jako oblíbené jídlo v Kmotrovi Maria Puza – to mi utkvělo v hlavě ;-)!

    • Pavlína
      Pavlína /

      Já snad neznám nikoho, kdo by tohle jídlo neměl rád. Kromě těch, co neradi rajčatovou omáčku :-) Jen to chce trochu více času a pak už si jen pochutnávat. Porcí je dost a odležením jídlo jen získá. Díky za komentář, měj se krásně, P. :-)

  2. Já bych se mohla po rajské omáčce utlouct. Tak zkusím i s masovými kuličkami, je to příjemná změna.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Tak to máme stejně, já také rajskou omáčku – ať už klasickou babiččinu nebo na italský způsob prostě miluju. Díky za komentář :)
      P.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current ye@r *