Meruňkový koláč s vůní Amaretta a rozmarýnu
Srp 08
Asi poslední letošní recept s použitím meruněk. Užívám si jich s chutí a tak jsem také připravila meruňkový koláč, který jsem při pečení trochu ovoněla rozmarýnem. Na koláč jsem použila v těchto horkých dnech těsto kupované ve Francii – pâte sablée, poslední v zásobě. Toto těsto určené pro rychlou přípravu sladkých koláčů však nemá nic společného s těstem listovým. Proto jej raději nahraďte křehkým těstem.
Na náplň jsem použila:
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 sáček vanilkového pudingu
- 1 vanilkový cukr
- 2 celá vejce
- 80 g moučkového cukru
- 3 lžíce kakaa
- a samozřejmě meruňky
Po upečení:
- 2 lžíce meruňkové zavařeniny
- 1 lžíci likéru Amaretto
Těsto jsem vtiskla do koláčové formy a krátce v rozpálené troubě předpekla. Mezi tím jsem připravila náplň. Tvaroh s vejci, kakaem a cukrem dobře promícháme. Přidáme také pudingový prášek, aby tvarohová směs pečením nezhrudkovatěla. Množství cukru volíme podle druhu – kyselosti tvarohu a podle vlastní chuti. Do předpečeného těsta vetřeme náplň a vyskládáme dílky meruněk. Na povrch zapíchneme několik rozmarýnových větviček, které během pečení koláč krásně provoní. Pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut.
V misce smícháme meruňkovou zavařeninu s likérem Amaretto. Upečený horký koláč potřeme touto směsí a necháme vychladnout.
Podáváme se stopečkami likéru…
Dobrou chuť!