Město Valence – nejen krásný trh – díl čtvrtý

Lis 19

Město Valence – nejen krásný trh – díl čtvrtý

Výlet do města Valence stál za to. Byla to vlastně jediná možnost, jak vidět v přijatelné vzdálenosti od místa našeho pobytu opravdu velký trh. A skutečně. Množství, rozmanitost a kvalita nabízeného zboží, jakož i celková atmosféra, to vše mne zcela uchvátilo. Hleděla jsem na to všechno jako mládě skotu na nový vstup do dvora. Fotky níže snad není třeba komentovat…

Tržnice s kostelem...

Spousta druhů lilku a cibule...

Bylinky...

Slunečnice a šalotky...

Lišky...

Pekař...

Truhla a voňavé

Olivy z Nyons...

Kaštany a ústřice...

Paela jako občerstvení...

Nugát - oblastní specialita...

Houby...

Sušená šunka a uleželé sýry...

Krásné zavařeniny...

Přírodní mýdla...

Mýdla všech vůní a barev...

Struhadla na česnek a mlýnky z olivového dřeva...

Růže na trhu...

Medy a včelí produkty...

Kocour s myší...

Valence je ovšem také krásné město…

Město s horami za zády...

Kolem altánu...

Altán nad parkem Victora Huga...

Pohled z vyhlídky na park Victora Huga…

Park Victora Huga...

Když později po poledni trh končil, chtěli jsme se usadit v nějaké místní hospůdce. Byla ale sobota, navíc krásné počasí a tak v nejbližším okolí náměstí nebyl nikde ani jeden volný stůl. Minuli jsme restauraci s názvem „Coq au vin“…

Ve městě - restaurace Coq au vin...

… a nakonec nás pohostila restaurace Libanonská…

Libanonská restaurace...

V moderně, vkusně a velmi čistě zařízeném interiéru jsme si pochutnali na bulghuru s hovězím masem…

Bulghur s hovězím masem...

… a talíři mezze…

Mezze...

Šátečky měly tu správnou teplotu, vinný závitek byl skvělý a o salátu tabbouleh ani nemluvím. Bylo to báječné. Obě jídla byla součástí denního menu společně s nápojem (vodou či sklenkou vína) a kávou nebo čajem.

Po procházce městem jsem se s potěšením zastavila před obchodem „Modré kočky“…

Obchod Modrá kočka...

… a pak už jsme vyrazili zpět do Saillans – místa našeho dočasného bydliště.

Počítali jsme s tím, že se tento výlet docela protáhne a nebude tedy dostatek času na přípravu večeře. Proto jsme si na trhu koupili – pro Čechy ne až tak běžnou – grilovanou perličku. V oblasti Drôme se perličky chovají a tak je tu můžete koupit na každém kroku. Maso perličky je poněkud tmavší než kuřecí, ale zároveň světlejší než maso kachní. Chutná výtečně a pokud budu mít možnost ji znovu koupit, nebudu váhat ani minutu.

Mimochodem, ve Francii na trzích ve speciálně upravených skříňových automobilech negrilují jen kuřata a perličky, ale také kachny, velká krůtí stehna a dokonce králíky. Na rozdíl od našich zvyklostí je nepotírají přesolenou grilovací směsí, ale používají bylinky, např. rozmarýn nebo tymián. V prostoru pod rožni jsou pak nasypány drobné brambory ve slupce, které se také grilují a jejich chuť zvýrazní tuk s bylinkami, který na ně z grilovaných mas skapává. Jsou výtečnou přílohou k zakoupené drůbeži.

Perlička...

Čtvrtky perličky jsme ohřáli a k ní udělali salát z grilované zeleniny. Stačilo rozpálit gril na terase a na něj položit v alobalu zabalenou oloupanou cibuli a také paličku česneku, které jsme uřízli vrchní část.

Pečená cibule a česnek...

Současně s tím se na grilu opekly plátky cukety, lilku a barevné papriky. Opečenou zeleninu jsme pak dali do mísy, cibule se sama rozpadla, pečené stroužky česneku se po jednom vyloupávaly ze svých slupek.

Salát z grilované zeleniny...

Připravená zálivka z olivového oleje, citrónu, pepře a soli salát bezvadně dochutila….

Dobrou chuť!

Share

Krásný den se zajímavým výletem se nám podařilo tak dobrou večeří také hezky ukončit.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *