Míchaná vejce s lanýžem

Čvc 02

Míchaná vejce s lanýžem

Základem dne je snídaně, která by našemu tělu měla dodat energii. To je v případě vajec, ať už se šunkou, na slanině nebo jen tak míchaných pravda. A když máte navíc po ruce lanýž, může se z obyčejné snídaně stát celkem luxusní okamžik. Navíc, teď mám každé pondělí dodávku vajec od slepiček z farmy. Jsou ohromná, barevná a hlavně naprosto čerstvá. Lanýžové risotto prostě muselo počkat.

Pokud jste doposud neochutnali lanýž a rádi byste, je možné ho celkem bez problémů koupit v MAKRO. Vidím je tam téměř při každé návštěvě – v oddělení zeleniny, v uzavřené sklenici, většinou po dvou. A tomu odpovídá i cena. Podruhé jsem v ČR viděla lanýž na farmářských trzích na Kulaťáku u stánku s houbami. Tamní cena mi připadala opravdu dost vysoká.

Nijak jsem na koupi lanýže netrvala, ale byla to prostě náhoda. Jeden jarní víkend jsme strávili v Norimberku, o tom zase někdy příště. Na hlavním náměstí, kde se obvykle konají ty největší vánoční trhy, jsou od jara do podzimu (dle webu města Norimberka) trhy místních pěstitelů. Najdete tady ohromný výběr zeleniny v neskutečné kvalitě. I v současné době a kus od hranic člověk žasne a současně je mu smutno.

Mimochodem: Byli jsme ve městě v čase chřestové sezóny. V českých obchodech se tou dobou krčily tři, čtyři svazky scvrklého chřestu. Tady byl k mání chřest obrovských rozměrů, ze kterého čerstvost přímo čišela. Cena úměrná, samozřejmě ke konci dne šla směrem dolů. Chřest ve vlhké utěrce a ve stínu, tak to má být.

Ale zpět k houbám: Jedním ze stánků byl také stánek s houbami. Kromě hřibů, lišek a třeba i smržů byly k mání čerstvé lanýže. Neodolala jsem a lanýž tedy zakoupila. Cena byla v porovnání s Prahou vcelku přijatelná: 1,- EUR za 1 gram.

A doma jsem se pak, jedno slunečné a klidné ráno, rozhodla připravit tu ne zrovna obyčejnou snídani.

Na nepřilnavé pánvi – v současné době s velkou oblibou používám pánev s keramickým povrchem – rozpustíme dvě lžíce másla. Do másla pak přilijeme čtyři rozmíchaná vejce. K práci použijeme gumovou stěrku. Pánev mírně zahříváme a vejce neustále mícháme, dokud nemají konzistenci, jaká nám vyhovuje. Můžeme velmi mírně přisolit.

Na povrch nádobky s vejci (krásně se budou vyjímat ve skle) nastrouháme velmi tenké hoblinky lanýže. Bude to díky nepravidelnému tvaru chvilku trvat. Nejprve budeme strouhat jakousi drť, (ale i ta v horkých míchaných vejcích zvláční) a pak už začne struhadlo, je-li dostatečně ostré, ukrajovat velmi jemné hoblinky lanýže.

Míchaná vejce podáváme okamžitě. Silnou houbovou vůni jsem cítila už ve chvíli, kdy jsem jídlo fotila. Chuť i vůně je prostě velmi příjemná. K vajíčkům jsem si s chutí přikousla croissant a popíjela čaj. I když: V tuto chvíli bych nepohrdla ani sklenkou dobře vychlazeného sektu 😀

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *