Obrácený koláč z červených pomerančů
Dub 20
Štěstí na nákup červených pomerančů nemívám zrovna často. Snídaňová šťáva z takových pomerančů je příjemná změna. Kdysi jsem z nich také připravovala marmeládu (recept ZDE). Tehdy jsem do marmelády přidala silný likér Grand Marniér.
Tentokrát jsem do jemného a šťavnatého koláče, který z části tvoří mandlová mouka, přidala kapku Aperolu. Ten se obvykle s řezem červeného pomeranče podává, takže ta kombinace mne napadla ihned. Mouku jsem použila hladkou špaldovou, ale klidně by bylo možné použít třeba obyčejnou polohrubou.
Ingredience:
• 2 pomeranče na filety + 2 na šťávu
• 110 g másla
• 90 g třtinového cukru
• 3 celá vejce
• 90 g hladké špaldové mouky
• 100 g mandlové mouky
• špetka soli
• 1 lžička prášku do pečiva
• 80 ml pomerančové šťávy (já použila 50 ml šťávy + 30 ml Aperolu)
Koláč jsem připravovala v dortové formě o průměru 24 cm
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Na dno vyskládáme slabé plátky pomeranče. Pokud jsme neměli to štěstí a nemáme rovnou BIO pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou, každému plátku odkrojíme kůru včetně bílé části.
Začneme předehřívat troubu na teplotu 175 stupňů.
V kuchyňském robotu utřeme změklé máslo společně s cukrem. Jakmile se hmota trochu vyšlehá, postupně přidáváme vejce, jedno po druhém. Poté přisypeme mandle, přidáme pomerančovou šťávu, chceme-li s Aperolem. Pak už jen po částech přisypáváme mouku, kterou jsme promíchali se špetkou soli a lžičkou prášku do pečiva. Dobře promíchanou hmotu vlijeme do papírem vyložené dortové formy a pečeme na spodní-horní ohřev asi 30 minut, ale pro jistotu použijeme na ověření špejli. Koláč necháme ve formě zcela zchladnout a teprve poté vyklopíme.
Dobrou chuť!