Paprikové risotto se smaženým kozím sýrem

Úno 02

Paprikové risotto se smaženým kozím sýrem

Tenhle recept je docela zajímavá varianta italského risotta. Příjemně ostré, ale zároveň hladké s kapkou medu. To vše výborně ladí s kozím sýrem. Bezmasá, přesto vydatná porce uspokojí i ty náročnější gurmány.

Suroviny na risotto:

• 4 lžíce olivového oleje
• plátek másla
• 2 šalotky
• 2 stroužky česneku
• 1 chilli paprička
• 1 červená paprika
• 1 lžíce rajčatového protlaku
• 0,5 dcl Martini Dry nebo suchého bílého vína
• 250 g kulatozrnné rýže
• 1 l zeleninového vývaru
• 2 lžičky medu
• 1 lžíce krémového sýra (Lučina, Philadelphia)
• 30 g studeného másla

Na smažený kozí sýr:

• čerstvý kozí sýr
• kukuřičné lupínky
• olivový olej

Nejprve si připravíme sýr. Kukuřičné lupínky rozdrtíme a kolečka sýru obalíme z obou stran i po obvodu. Obalená kolečka sýru vložíme na tácku na mrazák, kde je necháme do konce přípravy risotta. Čerstvý sýr si později při rychlém osmažení udrží svůj tvar.

Šalotku a česnek nakrájíme najemno. Na směsi olivového oleje a másla necháme zesklovatět. Přidáme rýži – vždy počítám asi 2 – 3 hrsti na osobu. Nejraději používám značku „Scotti“. Rozhodně se vyhněte kulatozrnné rýži od VITANY – s tou budete italské dvacetiminutové risotto vařit dvakrát tak dlouho 🙁

Rýži opražíme a přilijeme alkohol. Tekutina se ve chvíli odpaří. Přidáme rajčatový protlak a už přilijeme první naběračku horkého vývaru. Stáhneme plamen. Mícháme. Červenou papriku nakrájíme na miniaturní kostičky, chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Oba druhy papriky přidáme k rýži. Jakmile se vývar odpaří, přilijeme další naběračku. Takto postupujeme do doby, než bude rýže uvařená paprika al dente. To bude trvat asi 15 – 20 minut. Nakonec přidáme do rýže krémový sýr. Vypneme tepelný zdroj a přihodíme několik kostiček studeného másla.

Obalený kozí sýr vyjmeme z mrazáku. Na pánvi necháme rozehřát olivový olej. Na něm sýr krátce osmahneme z obou stran. Společně s risottem ihned podáváme.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *