Pečená červená řepa s fetou, špenátem a tymiánem
Bře 03
O prospěšnosti červené řepy už toho bylo napsáno dost. Je zdravá, má krásnou barvu a je chuťově vynikající. Mám tady další tip na její využití. Jednoduchý a rychlý postup.
Budeme potřebovat:
- středně velké bulvy červené řepy – asi 10 ks
- 150 g čerstvých špenátových listů
- 200 g sýra Feta
- hrubá mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- několik snítek tymiánu
- 2 lžičky římského kmínu nebo obyčejného „českého“ kmínu
- panenský olivový olej
- červený vinný ocet
Římský kmín – cumin (džira)
Je to koření především arabských a muslimských zemí, ale také dalších zemí kolem Středozemního moře. Má odlišnou a výraznou chuť i vůni oproti našemu kmínu. Pro jeho výrazné aroma se používají menší dávky celého nebo mletého cuminu. Je součástí kari koření a dalších směsí. V Africe se přidává do tažinu, do kuskusu. Ve Španělsku se míchá se skořicí, v arabských zemích s koriandrem, kurkumou, kardamomem. Směsím dodává exotickou chuť.
zdroj: www.koreni.cz
Řepu oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a vložíme do pečící nádoby, ve které jsme dno notně pokapali olivový olejem.
Osolíme, opepříme, přidáme římský kmín a snítky tymiánu. Římský kmín (cumin) má velmi zvláštní chuť, která nemusí každému vyhovovat. K řepě se docela dobře hodí i „český“ kmín; s klidným srdcem tedy použijte kmín obyčejný. Znovu bohatě zakápneme olivovým olejem.
Dáme do trouby a pečeme, dokud kousky řepy nezačnou měknout. Lépe, když pečící nádobu přikryjeme, aby se řepa dříve nespálila. Na přikrytí můžeme použít alobal nebo navlhčený pečící papír (stejně jako zde). Až bude řepa téměř měkká, přidáme propláchnuté listy špenátu, kostičky sýra Feta a vše promícháme. Zastříkneme dobrým vinným octem.
Vše znovu promícháme a pečeme ještě asi 10 minut.
Podávat můžeme teplé jako samostatný pokrm nebo jako salát společně s kouskem přírodně opečeného masa…
Dobrou chuť!