Pečená červená řepa s fetou, špenátem a tymiánem

Bře 03

Pečená červená řepa s fetou, špenátem a tymiánem

O prospěšnosti červené řepy už toho bylo napsáno dost. Je zdravá, má krásnou barvu a je chuťově vynikající. Mám tady další tip na její využití. Jednoduchý a rychlý postup.

Budeme potřebovat:

  • středně velké bulvy červené řepy – asi 10 ks
  • 150 g čerstvých špenátových listů
  • 200 g sýra Feta
  • hrubá mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • několik snítek tymiánu
  • 2 lžičky římského kmínu nebo obyčejného „českého“ kmínu
  • panenský olivový olej
  • červený vinný ocet

Suroviny...

Římský kmín – cumin (džira)

Je to koření především arabských a muslimských zemí, ale také dalších zemí kolem Středozemního moře. Má odlišnou a výraznou chuť i vůni oproti našemu kmínu. Pro jeho výrazné aroma se používají menší dávky celého nebo mletého cuminu. Je součástí kari koření a dalších směsí. V Africe se přidává do tažinu, do kuskusu. Ve Španělsku se míchá se skořicí, v arabských zemích s koriandrem, kurkumou, kardamomem. Směsím dodává exotickou chuť.

zdroj: www.koreni.cz

Řepu oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a vložíme do pečící nádoby, ve které jsme dno notně pokapali olivový olejem.

Oloupanou řepu dáme na olivový olej...

Osolíme, opepříme, přidáme římský kmín a snítky tymiánu. Římský kmín (cumin) má velmi zvláštní chuť, která nemusí každému vyhovovat. K řepě se docela dobře hodí i „český“ kmín; s klidným srdcem tedy použijte kmín obyčejný. Znovu bohatě zakápneme olivovým olejem.

Posypeme římským kmínem a přidáme tymián...

Dáme do trouby a pečeme, dokud kousky řepy nezačnou měknout. Lépe, když pečící nádobu přikryjeme, aby se řepa dříve nespálila. Na přikrytí můžeme použít alobal nebo navlhčený pečící papír (stejně jako zde). Až bude řepa téměř měkká, přidáme propláchnuté listy špenátu, kostičky sýra Feta a vše promícháme. Zastříkneme dobrým vinným octem.

Po chvíli pečení nasypeme špenátové listy a kousky sýra Feta...

Vše znovu promícháme a pečeme ještě asi 10 minut.

Vše promícháme...

Podávat můžeme teplé jako samostatný pokrm nebo jako salát společně s kouskem přírodně opečeného masa…

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *