Pečené jehněčí hřebínky s dýní a švestkami

Lis 21

Pečené jehněčí hřebínky s dýní a švestkami

Dýně a švestky jsou typicky podzimní ingredience. Nasládlá chuť obou se bude báječně hodit jak k jehněčímu masu, tak i k polentě, kterou jsem zvolila jako přílohu. Na přípravu masa od začátku do konce vystačíme s jedním litinovým hrncem.

Na čtyři porce budeme potřebovat:

• asi 500 g jehněčích hřebínků
• 1 větší žlutou cibuli
• 2 mrkve
• 1 petržel
• kousek celerové bulvy

U kořenové zeleniny většinou dodržují poměr: 2 díly mrkve : 1 díl petržele : 1 díl celeru

• sůl
• pepř
• olivový olej
• ½ lžičky mleté skořice
• 3 dcl suchého bílého vína
• 1 malou dýni Hokaido
• 12 sušených švestek bez pecky
• 2 lžíce medu
• pár snítek čerstvého rozmarýnu

• 250 g kukuřičné polenty
• 0,75 litru zeleninového vývaru
• 2 lžíce másla

Maso ponecháme v celku, osolíme a opepříme. Na rozpáleném olivovém oleji zprudka opečeme ze všech – tedy i z bočních stran. Nejlépe bude maso opékat přímo v nádobě, kterou lze později vložit do trouby. Pro tento účel je nejlepší litinový hrnec.

Opečené maso odložíme a do hrnce vsypeme na malé kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer. Zeleninu mícháme a zasypeme ji skořicí a přidáme med. Jakmile se zelenina obalí výpekem z masa a začne karamelizovat, vše zalijeme bílým vínem. Víno spláchne vše dobré, připečené a vytvoří se šťáva. Tento krok bývá nazýván „deglazování“.

Do hrnce vrátíme opečené maso. K němu přihodíme pár snítek rozmarýnu a vše vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Zpočátku pečení nádobu zakryjeme. Pečeme do požadovaného stupně propečení. Já osobně propékám více, než středně. Maso této velikosti jsem pekla asi 50 minut.

Dýni nakrájíme na měsíčky a vyskládáme je kolem masa. Sem tam přeléváme šťávou jak maso, tak dýni. Přihodíme sušené rozpůlené švestky. Dýni i švestky přidáme k masu asi 30 minut před koncem pečení.

Jako přílohu jsem zvolila polentu, která se perfektně hodí k tomuto typu „nasládlého“ pokrmu. Polentu připravíme dle návodu na sáčku. Zaléváme ji zeleninovým vývarem podobně, jako je tomu u italského risotta. Nakonec vmícháme studené (?) máslo. Podáváme na nahřátém talíři.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *