Pečené kachní stehýnko s tymiánem, fazolkami a bramborem
Říj 09
Pro čtenáře by mohl tento recept být návodem na výborný oběd nebo večeři. Pro mne je to navíc chutná a voňavá vzpomínka na mou letošní dovolenou. V městečku Apt, kde jsme při svém putování po Provence strávili noc v hotelu, jsme si také zašli na večeři do jedné z mnoha místních malých restaurací. Menu mají restaurace ve Francii obvykle sestavené vždy buď z předkrmu a hlavního jídla nebo z hlavního jídla (plat du jour) a dezertu. Já si zvolila první variantu, ale dezert jsem si nakonec dala také – naprosto úžasný čokoládový fondán. A protože jsem na večeři neměla s sebou fotoaparát, nezbývalo mi, než si toto vynikající jídlo pro připomenutí připravit doma.
Na přípravu jídla pro dvě osoby budeme potřebovat:
• 2 kachní stehýnka
• 4 lžíce medu
• 4 stroužky česneku
• několik snítek čerstvého tymiánu
• 3 menší šalotky
• 1 červenou silnostěnnou papriku
• 200 g zelených fazolek
• 6 menších brambor
• čerstvě mletý pepř
• sůl
• 4 rajčátka na větvičce
• trochu drůbežího vývaru
Kachní stehna očistíme a pečlivě je potřeme směsí medu a rozdrceného česneku. Přidáme pár snítek tymiánu a nejlépe v nádobě, ve které budeme maso později péci, uložíme do chladu klidně až na 24 hodin.
Před samotným pečením stehna osolíme, lehce opepříme a zakryjeme alobalem, aby se kůže nespálila. Pečeme v předehřáté troubě asi na 160 stupňů přibližně dvě hodiny. Doba pečení je závislá na velikosti stehýnek. V případě potřeby mírně podléváme horkým vývarem.
Asi 15 minut před koncem pečení přidáme do pečící nádoby rajčátka a brambory před tím ve slupce povařené v osolené vodě asi 10 minut.
V čase pečení si připravíme i další přílohu. Fazolky omyjeme a přibližně 10 minut povaříme v osolené vodě. Na pánvi s trochou olivového oleje zprudka osmahneme šalotku nakrájenou na proužky, k ní přidáme povařené fazolky a na proužky nakrájenou červenou papriku. Restujeme 5 – 7 minut.
V městečku Apt tuhle večeři v onen teplý letní večer doplnilo osvěžující růžové víno. Doma jsem si připila skvělým červeným.
Dobrou chuť!