Pečené pštrosí klobásy po italsku
Čvn 13
Rajčata, bazalka a balzamikový ocet – to se hned každému vybaví Itálie. A k tomu všemu klobása. Měla by být málo tučná, nejlépe z hovězího masa. Mně se ale zrovna dostaly do rukou výborné klobásy z masa pštrosího, které je někdy s hovězím porovnáváno.
Pštrosí maso
Pštrosí maso je tmavě červené, jemné, křehké a libové. Velmi dobře se hodí do jídelníčku diabetiků a taky těch, kteří se vyhýbají purinům (ty obsahuje např. maso drůbeží). Je také velmi vhodné při redukční dietě. Neobsahuje téměř žádný tuk, má nepatrné hodnoty cholesterolu, vysoký obsah proteinu a je mimořádně jemné.
Pštrosí vejce jsou vzhledem k chuti a vlastnostem plně srovnatelná s vejci drůbežími, nutričními hodnotami se nejvíce přibližuje vejcím křepelčím. Když z jednoho pštrosího vejce připravíme obyčejnou smaženici, můžeme na ni ke stolu pozvat až deset lidí.
Vysoce je také ceněna pštrosí kůže, která je vynikajícím materiálem pro výrobu luxusních kabelek a bot. Pštrosí peří se pak používá třeba jako dekorace zejména uměleckých kostýmů.
V Česku už Českomoravská společnost chovatelů eviduje kolem 190 chovů.
Zdroj: internet
A tady je návod na chutné a rychlé jídlo:
Připravíme si:
- 6 klobás vhodných k pečení
- 1 balení cherry rajčat
- 3 červené cibule
- 1/2 palice česneku
- balzamikový ocet
- svazeček čerstvé bazalky
- olivový olej
Kromě klobás postačí pouze několik surovin, které má každý milovník dobrého jídla doma…
Pracovní postup bude velmi jednoduchý. CIbuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky, rajčata na poloviny. Trochu cibule i česneku nasypeme na dno pečící nádoby, které jsme před tím zakápli olivovým olejem. Na vrstvu cibule poskládáme klobásky, posypeme druhou polovinou posekané cibule a česneku a zároveň do pečící nádoby poskládáme poloviny třešňových rajčátek. Pokud budou rajčátka menší, můžeme je nechat vcelku. Přidáme také několik lístků čerstvé bazalky. Vše zakápmene olivovým olejem a balzamikovým octem.
Pečeme asi 20 minut do doby, než budou klobásy dostatečně prohřáté a z rajčat, cibule a balzamikového octa se vytvoří lahodná šťáva. Podáváme ihned s kusem dobrého pečiva.
Dobrou chuť!