Pikantní zeleninové placičky

Kvě 24

Pikantní zeleninové placičky

Venku je krásně a některé z nás nutí slunce trochu upravit jídelníček. Je čím dál více lidí, kteří si čím dál častěji odpustí k jídlu maso. Buď jim v horkých dnech ani nechutná nebo se mu prostě vyhýbají z přesvědčení. Nespočet nápaditých zeleninových pokrmů najdeme v indické, mexické, thajské a jakékoliv další kuchyni zemí, kde jsou vysoké teploty na denním pořádku. Nejen takové pokrmy jsou pak také náležitě okořeněny. Když prý máme ostré jídlo, vzniká více tepla a tělo potřebuje více vody. Je tak dobře dodržován pitný režim, tělo se ochlazuje a lépe snáší horko.

V této souvislosti jsem se pokusila něco podobného připravit z naší jarní zeleniny, která je právě na trhu. Zcela jsem si vystačila:

  • se svazkem karotky

  • dvěma jarními cibulkami

  • dvěma mladými cuketkami

Přidala jsem už jen:

  • 3 celá vejce

  • 200g hladké pohankové mouky

  • trochu čerstvě mletého pepře

  • sůl

  • 2 lžičky ostré Arabské směsi

  • 1 lžíci olivového oleje

Suroviny pro výrobu placiček...

Pracovní postup je rychlý a velmi jednoduchý. Mrkev, cukety a cibulky včetně jejich zelené natě jsem nakrájela na způsob „julienne“ – tedy na velmi tenké proužky. Přidala jsem tři celá vejce a pak také mouku, ve které jsem rozmíchala čerstvě mletý pepř i přiměřené množství soli. Stačilo vše dobře – nejlépe rukama promíchat. Poté jsem rukama tvarovala placičky a kladla je na plech potřený olivovým olejem.

Pracovní postup...

Do zeleninové směsi jsem přidala Arabskou směs, která dodala celému pokrmu velmi pikatní a lehce orientální šmrnc. (Pokud Arabskou směs nemáte, lze použít třeba karí. Silnější nátury mohou namísto toho přidat najemno nakrájenou chilli papričku.) A bez olivového oleje se prostě neobejdu…

Neobejdeme se bez koření a olivového oleje...

Placičky jsem pekla v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 5-6 minut. Když se jejich povrch zpevnil, obrátila jsem je a pekla dalších 5-6 minut až byly zlatavé z obou stran.

Při podávání můžeme placičky pokapat citrónovou šťávou…

Zeleninové placičky...

A aby byl orientální dojem z tohoto velmi jednoduchého jídla dokonalý – podáváme placičky se zakysanou smetanou créme fraiche, do které jsme přidali velkou hrst nadrobno nasekaných mátových lístků. Chladivá a osvěžující chuť smetany je v kombinaci s mátou překvapivá a k pikantním zeleninovým soustům v ústech se báječně hodí.

A k pití? Mátový čaj...

K pití můžeme zcela stylově podávat třeba mátový čaj… A zavzpomínat si nebo se třeba už zase těšit na dovolenou…

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *