Plněná rajčata masem s modrým sýrem

Srp 28

Plněná rajčata masem s modrým sýrem

Rajčata jsou prostě léto a pokud máte po ruce velká a pevná rajčata Coeur de boeuf, jsou pro tento recept jako stvořená. Taková bez problémů vydrží i delší dobu pečení. A pokud si chcete být jisti výdledkem a podávat rajče, které si stále drží tvar, můžete masovou směs předem připravit na pánvi, jako jsem to udělala já. V receptu jsou tedy dvě možné varianty přípravy.

Suroviny na čtyři porce:

• 4 velká rajčata (jedno o hmotnosti asi 250 g)
• 800 g mletého masa (v poměru 1:1 hovězí přední nebo kližka : vepřová plec)
• 1 cibule
• 3 stroužky česneku
• 4 lžíce olivového oleje
• svazek plocholisté petrželky
• čerstvé oregáno
• 1 lžíce rajského protlaku
• 3 celá vejce
• sůl
• čerstvě mletý pepř
• 4 lžíce strouhaného parmazánu

• 100 g sýra s modrou plísní s vyšším procentem tuku (já použila Caesar 50% – Madeta)

Rajčata byla ohromná, takže na každé z nich jsem počítala 200 g syrového masa. Po naplnění rajčat trochu směsi zbylo, lze jí naplnit ještě jedno menší rajče nebo směs zapéci se sýrem v malé kokotce.

Varianta 1 – rajčata plníme tepelně upravenou masovou směsí

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a do něho přidáme cibuli nakrájenou najemno. Přidáme posekaný česnek a vzápětí mleté maso. Směs restujeme. Přidáme nakrájené lístky oregána, nasekanou petrželku, rajský protlak, pepř, sůl.

Směs odstavíme ze zdroje tepla. Po krátkém zchladnutí do ní přidáme nastrouhaný parmazán a tři celá vejce.

Rajčatům odkrojíme vrchní část a vydlabeme je. Přestože vydlabaná hmota neobsahovala moc vody, do masové směsi jsem ji nepoužila. (Později se stala součástí rajčatového salátu s cibulí.)

Rajčata zevnitř osolíme a naplníme je masovou směsí. Do středu masové směsi vytvoříme dvěma prsty prostor pro vložení kusu plísňového sýra.

Přiklopíme seříznutým „víčkem“ a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 40 minut.

Varianta 2 – rajčata plníme syrovou masovou směsí

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a do něho přidáme cibuli nakrájenou najemno. Necháme zesklovatět. V míse smícháme mleté maso s prolisovaným česnekem. Přidáme rajský protlak, lístky oregána, nasekanou petrželku, pepř, sůl. Přidáme z pánve mírně zchladlou cibulku. Nakonec do směsi přidáme strouhaný parmazán a vejce. Dále postupujeme jako při první variantě.

Pečeme na 160 asi 45 minut, pak zvýšíme teplotu na 170 a pečeme ještě asi 20 minut.

Jako příloha je nejvhodnější kvalitní světlé pečivo.

Já měla náhodou tzv. Altamurský chléb (lze koukpit v Lahůdkářství Sváček). Chléb je původem z oblasti Puglie, připravuje se z tvrdé pšenice a peče se v troubě vytápěné dřevem. Na skvělou vypečenou šťávu byl světlý chléb s křupavou kůrkou přesně to pravé.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *