Plněná zelenina na provensálský způsob

Kvě 28

Plněná zelenina na provensálský způsob

V obchodech můžeme čas od času narazit na krásné, kulaté cuketky. Společně s bílou cibulí a většími masitými rajčaty pak můžeme vytvořit nejen velmi dobrý, ale také krásně barevně i tvarově souměrný pokrm. Kulaté cukety jsem tentokrát naplnila směsí rýže, kachních jater, bílého vína a bylinek. Tymián dodal nakonec všemu lehký, provensálský ráz.

Na vaření si připravíme:

  • 3 kulaté cukety

  • 3 velké bílé cibule (je pevnější, než žlutá)

  • 3 velká rajčata

  • zeleninový vývar

  • 4 stroužky česneku

  • 200 g kachních jater

  • 100 g rýže

  • 50 g výrazného sýra (pecorino, gruyére, parmazán)

  • 1 celé vejce

  • 2 hřebíčky

  • 0,5 dcl suchého bílého vína

  • několik snítek čerstvého tymiánu

  • několik snítek petrželky

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • olivový olej

Zeleninu dobře očistíme, omyjeme a seřízneme vrchní část – stopku. Ta později poslouží jako víčko. Spodní část můžeme lehce seříznout kvůli lepší stabilitě v pečící nádobě a později pak i na talíři. Cukety a cibule vydlabeme nejlépe vykrajovátkem na meloun tak, aby stěny zůstaly silné asi 1,5 cm. Rajčatům vydlabeme dužinu. Vydlabanou dužinu rajčat ani vnitřek cuketek při další přípravě nepoužijeme. Vydlabané cibulové nádobky pak po dobu 20 – 25 minut velmi mírným varem táhneme v zeleninovém vývaru.

Vydlabané vnitřky cibule nakrájíme nadrobno a osmahneme na pánvi s rozehřátým olivovým olejem. Přidáme najemno nasekaný česnek. Jakmile začne česnek růžovět, přidáme na malé kousky nakrájená kachní játra a orestujeme. Po chvilce vše zastříkneme bílým vínem, přidáme lístky tymiánu a krátce podusíme. Nakonec osolíme a opepříme dle vlastní chuti.

Poté do zchladlé směsi přidáme předem uvařenou rýži (kterou jsme připravili v lehce osolené vodě společně s kouskem cibule a několika hřebíčky), nastrouhaný sýr, posekanou petrželovou nať a nakonec vmícháme rozšlehané vejce.

Směsí naplníme zeleninu a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů na troše olivového oleje zpočátku v zakryté nádobě a bez zeleninových víček. Po 25 minutách odklopíme, zelenině nasadíme vrchní části a pečeme dalších cca 10 – 15 minut. Směs, která po naplnění zeleniny ještě zbyla, můžeme samostatně zapéci například v kokotce.

Podáváme s pečivem a bílým vínem, které jsme použili na vaření…

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *