Pohankové risotto aneb dýně na víně
Říj 16
Už se nám začínají na záhonech a políčkách povalovat. Jsou oranžové, obrovské i menší. Dýně všech možných odstínů a tvarů. Současně s tím se vynoří spousta dýňových receptů, protože dýně má velmi mnoho způsobů zpracování. Můžeme ji přidat do buchet, perníku, uvařit si polévku, pečenou dýni s bylinkami.
Já tentokrát zkusila dýňové risotto, jednu z verzí pravého italského risotta. Místo rýže jsem však použila pohanku. Pro někoho nezvyklá a možná ne moc chutná věc. Pohanka má však velmi mnoho prospěšných látek a při správné úpravě je velmi chutná. Ostatně, o skvělé chuti pohankového risotta jsme se mohli přesvědčit na letošním Prague Food Festivalu. Kdo je na pohanku zvyklý, velmi si pochvaloval. Pro ostatní by byl dobrý dojem z takového risotta pouze otázkou času.
Na takové risotto budeme potřebovat:
- 6 hrstí suché pohanky
- 2 lžíce olivového oleje
- 20 g másla
- 1 střední cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1,5 dcl suchého bílého vína
- asi litr zeleninového vývaru
- 2 hrsti jemně strouhaného parmazánu (lze použít výborný Gran Moravia)
- 100 g vychlazeného másla
Na dýňové ragú, které si připravímě odděleně od risotta, budeme potřebovat:
- asi polovinu dýně Hokaido o velikosti míče na házenou 🙂
- 50 g másla
- 1 dcl suchého bílého vína
- případně trochu zeleninového vývaru na nezbytné podlévání
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi si rozehřejeme kus másla a na něm necháme dýni slabě ovonět. Pak přilijeme bílé víno a kostičky dusíme pod pokličkou do měkka. Měly by držet tvar, ale nebýt tvrdé na skus. Budeme je dusit přibližně po celou dobu přípravy risotta, tj. asi 20 minut. Je-li to třeba, mírně je podléváme vývarem tak, aby ragú po změknutí pokud možná neobsahovalo tekutinu.
Do hrnce (v něm dělám tohle risotto nejraději) dáme olivový olej, máslo a rychle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku s nasekaným česnekem.
Přisypeme pohanku. Odměřila jsem na každou porci asi šest hrstí. Pohanka už svou velikost do konce vaření o mnoho nezmění – nenabude. Na rozdíl od rýže. Pohanku promícháme, opečeme společně s cibulkou a zalijeme bílým vínem.
Jakmile se víno odpaří, začínáme dolévat vývar. Vždy přilijeme asi jednu naběračku a stále mícháme. Takto postupujeme do doby, dokud pohanka nebude „al dente“.
Pohanka je měkká. Můžeme tedy přistoupit k závěrečné fázi. Přisypeme parmazán a vhodíme pár kostek vychlazeného másla. Risotto se bude o něco méně „vlnit“, než to rýžové, ale jeho chuť je přesto vynikající. Pokud bychom neměli dýni, můžeme se do pohankového risotta pustit už v této podobě.
Dýně Hokaido, která je nádherná i když jen tak leží na záhoně, nám risotto vylepší nejen barvou, ale i svou chutí. Podušené kostičky dýně, které lehounce voní bílým vínem, jemně vmícháme do pohanky.
Podáváme okamžitě, tento druh pokrmu není dobré ohřívat. Proto také bývá dávkování dáno již od začátku vaření počtem porcí.
Jako přílohu můžeme podávat pečené fíky.
Fíky nařízneme křížem do dvou třetin a pod grilem pečeme asi pět minut. Do upečených fíků můžeme kápnout trochu medu.
Dobrou chuť!