Polévka z červeného zelí, červené řepy a zázvoru

Úno 09

Polévka z červeného zelí, červené řepy a zázvoru

Polévka, která se hodí přesně pro tento čas. Je plná vitamínů a uvařená ze surovin, bez kterých si zimu v české kuchyni prostě neumím představit. V zimních měsících má doma zázvor, červenou řepu i zelí s největší pravděpodobností většina z nás.

Na 4 porce polévky bude třeba:

• 1/4 hlávky červeného zelí
• 2 středně velké červené řepy
• 50 g čerstvého zázvoru
• 1 věší bramboru
• 2 šalotky
• 2 lžičky mletého koriandru
• 1 litr zeleninového vývaru
• 3 lžíce olivového oleje
• čerstvě mletý pepř
• 3 lžíce balsamikového octa

K podávání:

• créme fraiche
• posekané vlašské ořechy

polzelirepa1

Zázvor oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Já měla pokrájeného zázvoru asi dvě vrchovaté lžíce, ale klidně jeho množství přizpůsobte své vlastní chuti. Šalotku nakrájíme na kostičky a společně se zázvorem osmahneme na rozpáleném olivovém oleji. Po chvilce přidáme na menší kousky nakrájené zelí, červenou řepu i bramboru. Zalijeme vývarem a vaříme asi 35 minut. Poté směs rozmixujeme, dochutíme pepřem a balsamikem. Podáváme s trochou husté smetany a posypeme drcenými ořechy.

polzelirepa4

Dobrou chuť!

Share

Follow my blog with Bloglovin

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *