Quiche s lilkem, cuketou a rajčaty

Čvc 30

Quiche s lilkem, cuketou a rajčaty

V obchodech jsou teď k mání nádherné lilky… a rajčata jsou v létě nejsladší. Lilek je báječný pro přípravu jen tak. Už pár let je pro mne stálicí příprava lilku jako Lilek á la Jean. Tato úprava je prostě báječná a lilek takto upravený se hodí jako příloha k masu nebo jen tak k bagetě.

Já tentokrát lilek použila na slaný koláč quiche. Měla jsem po ruce i krásné žluté cuketky. Cukety jsou fajn třeba plněné nebo je můžeme společně se zelenými nakrájet do pestrobarevné směsi restované zeleniny. Třeba s červenou paprikou.

Těsto na quiche jsem si vyrobila domácí, ze:

  • 380 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 2 vajec
  • špetky soli

Jako malé překvapení jsem do těsta přidala dvě hrsti nasekaných bylinek – saturejky a několik listů brutnáku. Pokud budete mít bylinek hrsti tři, bude to jedině dobře.

Na náplň jsem použila:

  • 1 malý lilek
  • 1 malou cuketu
  • 3 větší rajčata
  • 400 ml doma vyrobené créme fraiche (pokud máte k dispozici originál, samozřejmě ho použijte)
  • 2 vejce
  • kus ementálu
  • muškátový oříšek
  • pepř, sůl

Připravené suroviny...

Nejprve si připravíme těsto. Do mouky, která je smíchána s nadrobno nakrájenými bylinkami, přidáme špetku soli a do důlku nastrouháme máslo.

Bylinky v mouce...

Prsty máslo s moukou spojíme a přidáme dvě rozšlehaná vejce. Těsto důkladně propracujeme a necháme půl hodiny v lednici odpočinout.

Bylinkové těsto...

Zatím, co bude těsto v lednici, nakrájíme si zeleninu. Odpočaté těsto rozválíme a vložíme do pečící formy.

Nakrájená zelenina...

Na těsto střídavě vyskládáme zeleninu. Lehce ji zastříkneme olivovým olejem a dáme péci do trouby předehřáté na 200 stupňů asi na 10 minut.

Slabé plátky zeleniny poskládáme do formy s těstem...

Mezi tím si smícháme créme fraiche s nastrouhaným sýrem, dvěma vejci a nastrouhaným muškátovým oříškem. Dochutíme solí a pepřem. Bylinky jsem tentokrát nepřidala, protože byly zapracovány už do těsta. Ale pokud vám trochu bylinek ještě zbylo, klidně je přidejte i do této směsi.

Místo créme fraiche – velmi husté smetany, můžete použít i běžnou 12% sladkou smetanu. Do velikosti této formy (průměr 30 cm s vyšším okrajem) bude třeba cca 350 ml sladké smetany a jedno vejce navíc.

Domácí créme fraiche a pečená zelenina

Zeleninu zalijeme ochucenou créme fraiche a pečeme dalších 25 – 30 minut.

Quiche je hotov...

Zchladlý, ale ještě vlažný quiche krájíme na jednotlivé porce a ihned podáváme…

:-)

Bylinkové těsto chutná báječně. Pokud nebudete quiche konzumovat po upečení ještě vlažný, trochu ho pak ohřejte v mikrovlnné troubě. Lehce ohřátá porce quiche rozvine svou vůni mnohem více.

Těsto ovoněné bylinkami...

Před přípravou quiche je třeba myslet na to, že domácí výroba créme fraiche trvá 24 hodin.

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *