Quiche s rajčaty, sýrem a bylinkami
Čvc 17
První, co mne napadne při vyslovení slova quiche, je Francie. Se slanými koláči se tam setkáte v každém bistru a bývají nedílnou součástí domácích posezení s přáteli. Slaný koláč může obsahovat oblíbenou zeleninu – fazolky, lilek, papriky, kousky pečeného nebo uzeného lososa, vejce, bylinky, oblíbený sýr. V pečící formě pak bude vždy vypadat nádherně a podávaný s malou porcí ochuceného listového salátu je třeba vynikající lehkou večeří.
Suroviny:
Těsto:
• 170 g hladké mouky
• 1 vejce
• 75 g másla
• špetka soli
Náplň:
• 200 g ricotty
• 1 vejce
• 1 lžíce provensálské bylinkové směsi
• 100 g strouhaného sýra výrazné chuti (Gruyére apod.)
• třešňová rajčátka
Forma, kterou jsem použila, má rozměr 9 x 33,5 cm. Na koláčovou formu běžné velikosti použijeme dvojnásobné množství surovin.
Do prosáté mouky přidáme sůl a do dolíku uprostřed přidáme máslo pokojové teploty. Prsty prohněteme, přidáme celé vejce a vypracujeme tuhé, hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout na půl hodiny do lednice. Poté těsto rozválíme na plát vysoký asi 0,5 cm a vyložíme jím formu. Okraje zarovnáme a zbytky těsta odřízneme tak, že jednoduše přejedeme válečkem po hraně formy a těsto se tak krásně „ukrojí“ a zarovná. Zbytky těsta můžeme použít na případné záplaty uvnitř formy nebo z nich později vykrojit ozdobné tvary na povrch koláče. Mně z tohoto množství vystačilo přesně na jednu tartaletku. Můžeme je použít na případné záplaty uvnitř formy nebo z nich později vykrojit ozdobné tvary na povrch koláče.
Těsto ve formě propícháme vidličkou a v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 10 – 15 minut předpečeme.
Ricottu dobře promícháme s vejcem, strouhaným sýrem a provensálským kořením. Směsí naplníme formu s předpečeným těstem. Na povrch zlehka vtiskneme rajčátka, která třeba pro efekt můžeme ponechat na větvičce. Ta pak půjde před konzumací hravě odstranit.
Pečeme shora na 170 stupňů dokud náplň nezačne zlátnout. To bude trvat asi 35 minut.
Dobrou chuť!
Quiche plánuji vyzkoušet už hodně dlouho. Budu si muset začít psát nějaký rozvrh v jaký den co uvařím, jinak se k tomu nikdy nedostanu 😀
Elindo, mám také dlouhý seznam toho, co bych ráda znovu nebo i poprvé uvařila a vyzkoušela. Položky na seznamu přibývají a času je někdy více, někdy méně 😀 Někdy to asi chce vážně trochu plánovat. Ať se Ti daří 😛
tohle vypadá být hodně fajn papaníčko…
to zkusím
Honza
Honzo, slaným koláčem nikdy nic nezkazíš a je velká řada možností, čím ho naplnit. Díky a dobrou chuť! 🙂