Rajčatová omáčka do spíže

Zář 07

Rajčatová omáčka do spíže

Ať už sklízíte plody z vlastní zahrádky nebo sem tam dostanete „přebytky“ od někoho z okolí – bednička čerstvých plodů je vždycky radost. Navíc je třeba vcelku rychle vymyslet, jak takovou úrodu zpracovat. Další důvod, proč milovat léto. Já tentokrát dostala kromě čili papriček, pórku a červené řepy také rajčátka různých tvarů a barev. Rozhodla jsem se připravit hustou rajčatovou omáčku, která poslouží jako základ na domácí pizzu, na rajčatovou polévku nebo na omáčku.

Použila jsem:

• 3 kg rajčat – klidně směs
• 4 střední žluté cibule
• 1 palici česneku
• 6 lžic olivového oleje
• 3 hrsti čerstvých bazalkových listů
• 125 g másla

Z tohoto množství surovin jsem vyrobila asi 2,5 litru husté rajčatové omáčky.

V litinovém hrnci rozpálíme olivový olej a na něm zprudka osmahneme nasekaný česnek, později přidáme cibuli. Jakmile je cibule sklovatá, přidáme rajčata pokrájená na větší kusy. V každém případě odstraníme část, kde byla stopka, případně i její další vnitřní bílou část. Vaříme na mírném plameni. Asi po 15 minutách přidáme omyté bazalkové listy i se stonky. Vaříme asi 25 minut.

ro3

Když je směs dostatečně rozvařená, vyjmeme bazalku. Já se původně chystala, že směs propasíruji, ale protože moje pasírka vypověděla službu, omáčku jsem rozmixovala tyčovým mixérem. Ten také pokaždé zachytil velké množství rajčatových slupek, takže po chvíli jich byla omáčka téměř zbavena. Do horké a rozmixované omáčky nakonec vložíme několik kostiček másla a za občasného promíchání necháme rozpustit.

rajc-om

Omáčkou naplníme vroucí vodou vymyté a vysušené sklenice, které uzavřeme, až omáčka trochu zchladne. Druhý den jsem sklenice s omáčkou zavařila, 20 minut na 90 stupňů. Po vyjmutí z hrnce jsem sklenice postavila dnem vzhůru – do zchladnutí.

rajc-om2

Ve spíži mám tak teď trochu konzervovaného léta… 🙂

romk

Pokud by se vám hodila etiketa na sklenice s omáčkou, je zde:

ro-text

Dobrou chuť!

Share

8 comments

  1. KATKA /

    Naprosto skvělá omáčka moc děkuji za recept určitě udělám letos další zásoby na zimu KATKA

    • Pavlína
      Pavlína /

      Katko, moc děkuji za pochvalu. Pokud rajčata nestačím sníst čerstvá, pak jsou mými favority tato omáčka nebo domácí kečup. Děkuji a měj se krásně, P. 🙂

  2. eD /

    I já děkuji za naprosto skvělý recept! Je opravdu vy-ni-ka-jí-cí… :)! eD

  3. Míla /

    Dobrý den, mohu se zeptat, jak dlouho omáčka zavařená vydrží? A mohu tedy skladovat jen ve spíži?

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Mílo, zavařená omáčka vydrží jen ve spíži klidně rok. V podstatě všechno z rubriky „Zavařuji, nakládám, vyrábím“ – sirupy, zavařeniny i nakládanou zeleninu, skladuji bez problémů jen tak ve spíži. Děkuji za Váš dotaz, ať se vaření vydaří 🙂 P.

  4. Terka /

    Dobry den, je nutné nechat omáčku schladnout pred zavařením? A ja zavaruji v troubě, myslite, ze 180 st. Na 15 min je ok? Dekuji🏵️

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Terezo. Se zavařováním v troubě nemám zkušenosti. Jinak čím bude teplejší omáčka, tím kratší čas bude třeba k zavaření. V hrnci bych to odhadovala na 15-20 minut. Děkuji a mějte se hezky, P. 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *