Rajčatové koláčky a hrášková omeleta

Srp 08

Rajčatové koláčky a hrášková omeleta

Kolegyně se na mne asi domluvily. V tentýž den přinesla jedna krásně barevná rajčátka všelijakých tvarů, druhá sáček plocholisté petrželky. Prý už budu vědět, co s tím. Ony dobře vědí, že se zpracováním jejich přebytků si hravě poradím a ještě navíc mne to bude bavit. Přidala jsem pár hráškových lusků a připravila večeři nebo chcete-li, třeba i snídani. V tom pošmourném a chladném počasí mi všechny ty barvy prostě udělaly ohromnou radost.

S barevnými rajčaty si můžeme hrát podle libosti. Salát jen bohatě zakápneme olivovým olejem a zastříkneme citrónovou šťávou. Přidáme listy bazalky, ale já použila místo ní petrželku. Je to velmi příjemná změna. Právě takový salát se krásně hodí třeba k vaječné omeletě. A právě tu jsem si připravila a přidala do ní hrášek, který jsem si natrhala na poli cestou z výletu…

Tři vejce rozšleháme vidličkou do pěny, lehce osolíme, opepříme a pro nadýchanost omelety přidáme asi 0,5 dcl sodovky (nebo silně perlivé vody). Vlijeme do máslem vymazané pánve. Až vejce začnou tuhnout, hrášek nasypeme na omeletu. Můžeme přidat i čtvrtky nebo poloviny malých rajčátek.

Omeletu posypeme hoblinami parmazánu a posekanou petrželkou…

Zbytek rajčat jsem použila na slané koláčky. Z uvedeného množství surovin jich bylo právě šest.

Na těsto potřebujeme:

  • 170 g mouky (použila jsem hladkou a celozrnnou v poměru 1 : 1)

  • 75 g másla

  • 1 vejce

  • špetku soli

Na náplň:

  • 1 balení ricotty

  • 1 středně velkou cibuli

  • 2 hrsti posekané petrželky

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 2 lžíce balsamikového octa

  • sůl

  • rajčata

  • parmazán

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a zabalené ve fólii ho dáme na půl hodiny do lednice odpočinout. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a zesklovatíme na olivovém oleji. Jakmile začne cibule chytat barvu, zalijeme ji balsamikovým octem. Ještě asi minutu prohřejeme a pak necháme směs vychladnout.

Poté cibuli smícháme s ricottou, přidáme nadrobno nasekanou petrželku, směs lehce osolíme. Těsto vtlačíme do formiček, vidličkou propícháme dno a předpečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů asi 15 minut. Pak koláčky naplníme směsí z ricotty, povrch obložíme plátky větších a čtvrtkami menších rajčat a pečeme ještě asi 15 minut. Ke konci pečení můžeme koláčky posypat parmazánem.

Rajčatové slané koláčky podáváme vlažné, tak je mám nejraději…

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *