Rajčatové koláčky a hrášková omeleta
Srp 08
Kolegyně se na mne asi domluvily. V tentýž den přinesla jedna krásně barevná rajčátka všelijakých tvarů, druhá sáček plocholisté petrželky. Prý už budu vědět, co s tím. Ony dobře vědí, že se zpracováním jejich přebytků si hravě poradím a ještě navíc mne to bude bavit. Přidala jsem pár hráškových lusků a připravila večeři nebo chcete-li, třeba i snídani. V tom pošmourném a chladném počasí mi všechny ty barvy prostě udělaly ohromnou radost.
S barevnými rajčaty si můžeme hrát podle libosti. Salát jen bohatě zakápneme olivovým olejem a zastříkneme citrónovou šťávou. Přidáme listy bazalky, ale já použila místo ní petrželku. Je to velmi příjemná změna. Právě takový salát se krásně hodí třeba k vaječné omeletě. A právě tu jsem si připravila a přidala do ní hrášek, který jsem si natrhala na poli cestou z výletu…
Tři vejce rozšleháme vidličkou do pěny, lehce osolíme, opepříme a pro nadýchanost omelety přidáme asi 0,5 dcl sodovky (nebo silně perlivé vody). Vlijeme do máslem vymazané pánve. Až vejce začnou tuhnout, hrášek nasypeme na omeletu. Můžeme přidat i čtvrtky nebo poloviny malých rajčátek.
Omeletu posypeme hoblinami parmazánu a posekanou petrželkou…
Zbytek rajčat jsem použila na slané koláčky. Z uvedeného množství surovin jich bylo právě šest.
Na těsto potřebujeme:
-
170 g mouky (použila jsem hladkou a celozrnnou v poměru 1 : 1)
-
75 g másla
-
1 vejce
-
špetku soli
Na náplň:
-
1 balení ricotty
-
1 středně velkou cibuli
-
2 hrsti posekané petrželky
-
2 lžíce olivového oleje
-
2 lžíce balsamikového octa
-
sůl
-
rajčata
-
parmazán
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a zabalené ve fólii ho dáme na půl hodiny do lednice odpočinout. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a zesklovatíme na olivovém oleji. Jakmile začne cibule chytat barvu, zalijeme ji balsamikovým octem. Ještě asi minutu prohřejeme a pak necháme směs vychladnout.
Poté cibuli smícháme s ricottou, přidáme nadrobno nasekanou petrželku, směs lehce osolíme. Těsto vtlačíme do formiček, vidličkou propícháme dno a předpečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů asi 15 minut. Pak koláčky naplníme směsí z ricotty, povrch obložíme plátky větších a čtvrtkami menších rajčat a pečeme ještě asi 15 minut. Ke konci pečení můžeme koláčky posypat parmazánem.
Rajčatové slané koláčky podáváme vlažné, tak je mám nejraději…
Dobrou chuť!