Rebarborové želé

Čvn 01

Rebarborové želé

Na zahradách vyrostla rebarbora a určitě tam nějaký čas vydrží. Kdysi jsme ji mívali na zahradě a kynutý koláč s rebarborou chutnal úžasně. A když vám pak zbude pár stonků rebarbory, můžete je použít třeba na rebarborové želé. Velmi lehký, chuťově vyvážený dezert.

Domácí rebarborové želé...

Rebarbora neboli reveň

Rebarbora pochází z Číny a Tibetu. O rozšíření do Evropy se postarali arabští obchodníci, kteří si jí cenili nejen jako pochoutky, ale také jako léku. Rebarbora zaujímá významné místo v čínském bylinném léčitelství.

Rebarbora neboli reveň je zelenina s vysoký obsahem vitamínů skupiny B, kyseliny listové, vápníku, draslíku, hořčíku, manganu a vlákniny. Vitamínu C má velmi málo. Rebarbora upravuje činnost střev, dobře působí na pokožku a kvalitu vlasů. Kvůli značnému množství kyseliny šťavelové však není vhodná pro nemocné trpící žlučovými či ledvinovými kameny, překyselením žaludku a při revmatismu.

Jedná se vlastně o zeleninu, která je z velké části využívána jako ovoce, nejčastěji do koláčů a kompotů. Často si můžeme pochutnat na rebarborovém džemu, protože je lahodný a pikantně nakyslý. Rebarbora však nepopře ani svůj zeleninový původ: podušená reveň je zajímavá příloha k masu.

U rebarbory se konzumují pouze řapíky a to tepelně opracované, nikoliv syrové. Před tepelnou úpravou je třeba stonky oloupat.

V dezertech bývá rebarbora nejčastěji kombinována s jahodami, protože jejich spojení je bezvadné. K tomu je však třeba mít jahody dokonale zralé, sladké a voňavé.

zdroj: internet

Na čtyři porce bude třeba:

  • 200 g oloupaných stonků rebarbory

  • 100 g třtinového cukru

  • 1 balení želatiny (na 0.5l vody)

  • 3 lžičky vody z růžových květů (nemusí být)

  • hustý bílý jogurt k podávání

Stonky rebarbory oloupeme, ale slupky nevyhodíme. Mají v sobě dost červeného barviva, které se nám při vaření bude hodit. Želé bude mít díky nim lehce růžovou barvu.

Oloupané stonky nakrájíme na asi 1 cm široké kousky. Do menší nádoby vlijeme něco přes půl litru studené vody (část se odpaří vařením). Část z ní odebereme a použijeme pro rozmíchání želatinového prášku.

V kastrůlku s vodou tedy máme kousky rebarbory, rebarborové slupky, cukr a vše vaříme do doby, až budou kousky rebarbory měkké, ale ne rozvařené. Takže asi 10 minut. Poté pinzetou vyjmeme slupky a přidáme vodu z růžových květů. K vůni rebarbory se bude báječně hodit. Do směsi vlijeme rozpuštěnou želatinu a necháme jednou velmi mírně probublat. Želatina nesmí přejít varem.

Kastrůlek odstavíme z tepelného zdroje a téměř zchladlou tekutinu naléváme do sklenic nebo mističek. Vložíme do lednice a necháme minimálně 4 hodiny ztuhnout.

Mám pro vás několik tipů, jak lehké rebarborové želé podávat. Tento osvěžující dezert se bude krásně vyjímat ve sklenkách na aperitiv, ozdobený nočkem z hustého bílého jogurtu…

Želé ve sklenkách na aperitiv...

Želé ve sklenkách na aperitiv...

Želé můžeme také podávat třeba jako v restauraci: vyklopené na talíři a k němu opět pár nočků z bílého jogurtu…

Želé jako z restaurace...

Spirála...

A nebo si prostě můžeme vyrobit domácí jogurt s rebarborovou příchutí. To je báječná varianta pro nedělní snídani…

Jogurt s rebarborovou příchutí...

Domácí jogurt...

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *