Restované mladé cuketky s parmazánem

Dub 23

Restované mladé cuketky s parmazánem

Poprvé jsem měla možnost ochutnat tento skvělý pokrm loni v létě. S mou brněnskou kamarádkou jsme navštívily místně proslulý Zelňák. Při té příležitosti kamarádka nakoupila mladé cuketky a doma je pak připravila způsobem, který se od té doby stal mým favoritem. Pro tuto úpravu jsou nejvhodnější ty úplně nejmenší a proto, když jsem nedávno v obchodě tak malé cuketky viděla, bylo o jednoduché, rychlé a zdravé večeři rozhodnuto.

Potřebujeme:

  • 500 g mladých cuket
  • 6 lžic olivového oleje
  • 150 g strouhaného parmazánu (lze nahradit výborným Gran Moravia)
  • několik brambor
  • 1 lžíce créme fraiche (nebo jiné husté smetany)
  • červenou cibuli na ozdobu

Suroviny pro jednoduchý recept...

Jako přílohu jsem připravila vařené brambory ozdobené červenou cibulí a créme fraiche. K lehce opečeným cuketám se brambory výborně hodí. Ale možná je to jen proto, že je mám ráda.

Parmazán a hustá créme fraiche...

Příprava jídla bude velmi rychlá. Nejprve jsem oloupala a nakrájela brambory…

Nakrájíme brambory...

Brambory jsem nakrájela na silnější plátky, dají se tak později snadno pomocí servírovacího kroužku úhledně vyrovnat na talíř, a uvařila je v osolené vodě.

Cukety jsem omyla a rozkrájela na šikmé delší proužky. Z velmi mladých cuketek není třeba odstraňovat střed se zrníčky.

Cukety nakrájíme na šikmo...

Nakrájené cuketky jsem rychle restovala na pánvi s olivový olejem. Cílem je opéci kousky cuketek ze všech stran tak, aby začaly „chytat barvu“, ale uvnitř byly krásně křupavé. To trvá jen pár minut.

Nejlepší jsou mladé cuketky...

Na nahřáté talíře naaranžujeme přílohu, kterou korunujeme několika kolečky červené cibule a nočkem husté smetany créme fraiche.

Pravou créme fraiche v obchodě asi jen tak nekoupíme, takže doporučuji domácí výrobu podle receptu autorek Olivové a Mořské kuchařky. Ten funguje zaručeně. A na vlastní jazyk mám také vyzkoušen postup, při kterém se po 24 hodinách v pokojové teplotě směs zakysané smetany a smetany ke šlehání přesune odkapat do lednice na dalších 24 hodin. A pokud ji použijeme ještě o půl dne později, bude ještě hustější a vynikající.

Brambory můžeme zakápnout olivovým olejem přímo z pánve. Cukety ho krásně obarvily na zeleno.

K bramborám přidáme opečené cukety a velmi hustě je zasypeme strouhaným parmazánem.

K jídlu přidáme dostatek parmazánu...

Podáváme okamžitě. Horké brambory promíchané s créme fraiche chutnají sametově a jejich chuť je tak příjemným kontrastem ke křupavým cuketkám oříškové chuti.

:-)

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *