Risotto s červenou řepou

Úno 22

Risotto s červenou řepou

Červenou řepu mám doma téměř neustále celou zimu. Tu čerstvou většinou použiji do odšťavňovače. A pak mám neustále několik kusů pečené červené řepy. To pokaždé omyté řepné bulvy přibližně stejné velikosti zabalím do (lépe dvojité) vrstvy alobalu a peču v troubě na 180 stupňů asi hodinu a tři čtvrtě. Takto upečená řepa po zchladnutí vydrží v pohodě týden v lednici, výborně se loupe a je moc sladká. Používám ji do různých typů salátů. A dnes se hodila do italského risotta.

Na risotto pro dvě osoby potřebujeme:

• 4 hrsti kulatozrnné rýže Arborio
• 1 větší bulvu pečené červené řepy
• 4 stroužky česneku
• 2 šalotky
• lžíci olivového oleje
• 1 l zeleninového vývaru
• 100 g studeného másla
• 5 cl sherry
• 150 g vyzrálejšího kozího sýra
• řeřichu na ozdobu

prvni

Na rozehřátém olivovém oleji s oříškem másla zprudka orestujeme nadrobno nasekaný česnek a šalotku. Vzápětí přidáme rýži. Po letech vaření mám přesnou odměrku – vlastní hrst. Dvě hrsti na jednoho jsou tak akorát. Pro velkého jedlíka dejte hrsti tři. Rýži osmahneme společně se šalotkou a česnekem, neustále mícháme. Až se zrnka obalí tukem a přestanou být průhledná, vše zastříkneme sherry. Jakmile se odpaří, dolijeme první naběračku horkého zeleninového vývaru. Ve vaření pokračujeme na středním plameni, stále mícháme. Jakmile rýže vývar absorbuje, dolijeme další naběračku. Takto postupujeme až do ukončení přípravy rýže.

Asi pět minut před koncem vaření (cca po 15 – 20 minutách) přidáme červenou řepu, kterou jsme nastrouhali na struhadle s velkými oky. Řepa dá risottu svou nádhernou barvu a nasládlou chuť, ale ve struktuře bude takřka neznatelná. Přesně tak to mám ráda.

Jakmile je rýže hotová (nebudu psát „měkká“, protože taková být nemá, prostě podle vašeho gusta), přidáme najemno nastrouhaný kozí sýr. Použila jsem „přestárlý“ z prodejny Cheesy a byla to skvělá volba. Na sýru rozhodně nešetřete, v risottu bude mít celkem výraznou chuť, která k řepě prostě patří. Poté přihodíme do risotta kostičky studeného másla, zprudka promícháme a ihned podáváme. Ohřívané risotto už není to pravé.

druha

Pro podávání jsem zvolila jednoporcové litinové pánvičky, které (dostatečně nahřáté) bezvadně udrží risotto horké až do doby, dokud jej nesníme. A to je přesně ono. Pokud budete podávat risotto na talíři, tak vždy na dobře nahřátém. Na povrch pohodíme několik hoblinek kozího sýra a nastříháme řeřichu. A všechny ty chutě dohromady jsou velká velká dobrota.

DSC_2040

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *