Rumpsteak na grilu s omáčkou z pečeného česneku

Čvn 19

Rumpsteak na grilu s omáčkou z pečeného česneku

Ke grilovanému masu se skvěle hodí omáčka z pečeného česneku. Před samotnou úpravou masa tedy začneme její přípravou. Počítáme asi palici česneku na jednoho strávníka v následujícím poměru surovin:

• 2 větší palice česneku
• 1,5 dcl olivového oleje extra virgine
• 100g majonézy
• 3 lžičky bílého jogurtu
• 1 lžička dijonské hořčice
• čerstvě mletý pepř
• sůl
• šťáva z poloviny citrónu
• alobal

Česnekovým palicím odřízneme stopku i s částí špiček stroužků. Vnitřek česneku zakápneme olivovým olejem a zabalíme do vícenásobné vrstvy alobalu.
ces1
Balíčky pečeme buď na mřížce nebo přímo na kraji ohniště. Záleží na stupni rozpálení žhavých uhlíků. Česnek vložený ve žhavých uhlících po nějakém čase otáčíme. Jakmile je na stisk měkký, je připraven k dalšímu využití.
ces2
Až bude alespoň částečně zchladlé balíčky možno rozbalit, po dalších asi 10 minutách chladnutí pečlivě vymačkáme obsah pečených stroužků do misky a ještě je důkladně rozmícháme. Přidáme majonézu, dobrý bílý jogurt, dijonskou hořčici a sůl s pepřem dle vlastní chuti. V této chvíli máme jakousi česnekovou pastu, kterou postupně rozředíme přidáním olivového oleje a také šťávy z pečeného citrónu. Napůl rozříznutý citrón, který položíme řezem na grilovací mřížku, má neuvěřitelně mnoho sladkokyselé šťávy. Stejně připravený citrón pak použijeme třeba k přípravě přílohového salátu…
ces6
Rumpsteak je plátek libovějšího masa z kýty (pod květovou špičkou). Maso je tužší než z roštěnce a méně tučné. Mé steaky pocházely z plemene Angus.

Hovězí Angus je maso nejvyšší kulinářské kvality. Angus, či přesněji Aberdeen Angus je nejrozšířenější masné plemeno skotu v Jižní a Severní Americe, Austrálii či Novém Zélandě. Pro své vysoce kvalitní maso a otužilost se chová tradičním pastevním způsobem i na českých podhorských farmách. Skot plemene Angus se pase i na šťavnatých pastvinách českých hor situovaných především v chráněných krajinných oblastech. Naše horské a podhorské oblasti s dostatečným množstvím srážek jsou nejvhodnější pro pastevní odchov.

Na přípravu rumpsteaku je vhodné použít dobře vyzrálé maso.  Maso vyjmeme z chladu dostatečně včas před grilováním. Plátky potřeme olivovým olejem a necháme je odpočinout. Do krbu nebo grilu dáme ve vyšší, souvislé vrstvě grilovací brikety. Dbáme na to, aby byly rovnoměrně po celé ploše rozpálené a začaly žhnout. Maso bychom rozhodně neměli opékat nad plamenem. Těsně před položením masa na mřížku s oblibou přidávám velkou hrst směsi bylin přímo na žhavé uhlíky. Vytvoříme tak silně voňavé prostředí pro začátek opékání.
ces3
Doba grilování bude záviset na tloušťce plátků masa a vzdálenosti masa od žhavých uhlíků. Já jsem opékala cca 500 gramové steaky a postačila doba asi 6 – 7 minut z jedné strany. Do masa rozhodně nezapichujeme vidličku, ale obracíme ho v grilu pomocí kuchařské pinzety nebo kleští.
ces4
Maso v průběhu grilování otáčíme pouze jednou.
ces5
Po opečení z druhé strany vložíme maso do vícenásobné vrstvy alobalu, dobře uzavřeme a uchováme v teplém prostředí. Nejlépe balíčky odsuneme na okraj mřížky, kam nedosahuje žár uhlíků s plnou intenzitou. Tam maso necháme asi 7 minut odpočinout.
DSC_0306
Mezi tím je čas na prostření stolu: Připravíme ostré steakové nože, ve hmoždíři čerstvě rozdrcenou sůl z Camarque se třemi druhy pepřů, omáčku z pečeného česneku a ještě něco k tomu. Já jsem si cestou na grilování koupila na farmářském trhu v Kladně placku z kváskového chlebového těsta, která byla k masu naprosto ideální – prostě jen tak na utržení.
sul a pepr z Camarque
Dobrou chuť!

Share

6 comments

  1. pavel /

    Ahooooj
    Jsem rad, ze pisete rumpsteak spravne, asi jste v cr,asi sama. A taky ve tloustce co jej mate bych jej delal asi jen tri minuty z jedne strany a jednu z druhe. Bez alobalu…… „Bleu“, jak se rika ale to je uz otazka kazdeho.
    Hezky,den
    Pavel

    • Pavlína
      Pavlína /

      Pavle, moc ráda Vás po delší době vidím 😛 Jsem velkým milovníkem hovězího masa, ale kratší doba pečení byla i na mne málo :-))) Hlavně česneková omáčka byla skvělá! Díky za Váš komentář a mějte se krásně 🙂

  2. PPavel /

    Ahooooooj, leto travim v Provence…. a i varenim…. A kazdy tyden jime 8 cm vysoke maso (ulezene Charolais) a Bleu, skoro zkaramelizovane na povrchu a syrove ale teple uvnitr…. Vlastne tady se spousta veci dela min upravenych. Ryby (rose à l’arête), zelenina, jehneci atd….
    Vase psani se mi libi…
    Pavel

    • Pavlína
      Pavlína /

      Ahoj Pavle 🙂 To je ale náhoda – další Pavel a také z Provence? Neznáte se? 😀 Díky a mějte se krásně 🙂

  3. pavel /

    kdo je ten druhy? Ony dva komentare jsem napsal ja….. Bydlim tu pet mesicu za rok, zbytek v Parizi a obcas i Brne….. A+ Pavel

    • Pavlína
      Pavlína /

      Tak přece 🙂 Zmátlo mne, že každé „jméno“ bylo jiné a každý byl z jiné adresy. Tak to se máte 😛