Rybízová buchta
Čvc 13
V tomto letním čase máme po ruce mnohdy více ovoce, než naše pusa dokáže sníst jen tak. Někdo dělá zavařeniny, někdo lisuje šťávy a někdo nejraději peče ovocné koláče a buchty. A když je ovoce opravdu hodně, přijde řada třeba na mnoho a mnoho dalších nápadů.
Rybíz
Odrůdy rybízu se dělí do dvou skupin – na rybíz černý, rybíz červený a jeho barevné modifikace. Na zahrádkách a v kuchyni je více pěstován a používám rybíz červený, ale hodnotnější pro naši stravu je rybíz černý.
Červený rybíz je hojně pěstovaný keř a to téměř po celé Evropě. Nejenže obsahuje velké množství vitamínu A a C, což pozitivně ovlivňuje náš imunitní systém, ale má i mnoho dalších účinků na organismus.
Černý rybíz je pro vysoký obsah vitamínů, minerálních a dalších látek nezbytných pro lidský organismus tím nejpřirozenějším lékem. Ze všech pěstovaných ovocných druhů měl nejvyšší obsah vitamínu C. Spolu s lískovými oříšky je černý rybíz nejbohatším zdrojem minerálních látek.
Rose de Champagne je méně známá růžová odrůda rybízu. Původem je, jak už název napovídá, z Francie. Je to nejsladší pěstovaný rybíz, proto je vhodný i pro přímou konzumaci v čerstvém stavu, ale je z něj samozřejmě možné připravit i vína či šťávy. Pěstování růžového rybízu je stejné jako u červených či bílých odrůd.
Nejdříve si rozmyslíme, jakou barvu a chuť rybízu preferujeme. Červené rybízy zrají podle odrůdy od začátku června do konce srpna až září. Bílé rybízy jsou pozdnější, sklízejí se od poloviny července a mají ještě jednu výhodu – neozobávají je ptáci. Doba sklilzně černého rybízu je asi od poloviny července do poloviny srpna.
zdroj: Internet
Já se tentokrát rozhodla pro buchtu se acidofilním mlékem. Je velmi jednoduchá, časově nenáročná a určitě si pochutnáte.
Na tuto buchtu (rozměry plechu 37 x 24 x 3,5cm) budeme potřebovat:
350 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
175 ml oleje
1 prášek do pečiva
2 vejce
500 ml Kyšky nebo acidofilního mléka
asi 200 g ovoce
Všechny suroviny smícháme, mléko přidáme nakonec. Směs nalijeme do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Uvedené množství je přesně na pekáč normální velikosti. Na velký plech s vyšším okrajem bych klidně dávku zdvojnásobila.
Většinu ovoce jsem přimíchala do těsta, zbytkem jsem pak povrch v pekáči posypala. Je to pouze proto, aby všechny bobulky nebyly utopené. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů asi 40 minut, záleží na výšce těsta. Do těsta můžeme přidat třeba hořké kakao a výsledek bude pěkně kakaově hnědý. Prostě záleží na chuti každého.
Tenhle recept je velmi rychlý, dost známý a velmi univerzální. Dá se použít pro každé ovoce, které máte rádi a které si zrovna říká o konzumaci. Já měla po ruce rybíz, ale stejně báječnou buchtu upečeme s borůvkami, třešněmi nebo angreštem. Právě k angreštu by bylo těsto s přídavkem hořkého kakaa barevně perfektní.
A k tomu dobrý čaj nebo kávu a při odpoledním dýchánku na zahradě už nám nebude chybět nic…
Dobrý den, dobrý recept, k dokonalosti mu chybí (jako většině receptů)rozměr plechu (pekáče). Je to velmi důležité, když se to špatně odhadne, tak je pečivo buď moc vysoké nebo naopak.
Dobrý den, Jano 🙂 Pokusím se plech dodatečně změřit (recept už je starší a nepekla jsem ho u sebe doma) a příště se polepším 🙂 Mějte se krásně, P.
Jano, rozměry plechu jsem doplnila. Ještě jednou díky za upozornění. P. 😛