Salát Caesar

Čvn 23

Salát Caesar

Všichni ho dobře znají, ale jaký je vlastně „ten pravý“ Caesar salát? Nejčastěji se objevuje podávaný s kuřecími prsíčky. Většinou z důvodu, aby jídlo více zasytilo. Někdy můžeme tento salát vidět i s proužky opečené slaniny. A dost často jsou na salátu kuřecí prsíčka společně se slaninou. Pravý Caesar salát však žádné maso neobsahuje.

Diamantem salátu je zálivka, jejíž nedílnou součástí jsou ančovičky. Když je zálivka dokonalá, nemohu se křupavých listů nabažit. A tahle dokonalá je. Ochutnala jsem ji mnohokrát a recept na ni je z jedné hotelové kuchyně.

Na Caesar salát se běžně používají listy římského salátu. Je příjemně křupavý a jako u všech listových salátů: Nejlépe samozřejmě chutnají „srdíčka“. Pokud teď v létě čekáte, až římský salát na vaší zahradě vyroste do té správné velikosti, s klidem použijte salát zvaný „Little Gem“. Tento je odrůdou římského salátu, je úžasně křupavý a vlastně celý chutná jako jedno velké „srdíčko“. Mám ho moc ráda.

Na zálivku pro bohaté čtyři porce budeme potřebovat:

• 30 g ančovičkových filetů (třetina malé skleničky)
• 2 lžíce majonézy
• 2 lžíce tučného bílého jogurtu
• 1 lžíci dijonské hořčice
• 1 lžíci celozrnné hořčice
• 1 velký stroužek česneku
• 2 lžíce jemně strouhaného parmazánu
• čerstvě mletý pepř

• chlebovou bagetu na krutóny
• 1 lžíci olivového oleje na opečení krutónů

• parmazánové hobliny k podávání

Majonézu, jogurt a oba druhy hořčice smícháme v nádobě vhodné k mixování tyčovým mixérem. Přidáme prolisovaný stroužek česneku. Ančovičky přidáme klidně i s částí oleje, ve kterém jsou naloženy. Vše rozmixujeme do hladka. Nakonec přidáme trochu čerstvě mletého pepře a najemno strouhaný parmazán.

Solit není třeba, protože ančovičky i parmazán už slanou chuť obsahují. Není třeba ani přidávat citrónovou šťávu – celozrnná hořčice má příjemně nakyslou chuť. Zálivka je perfektně chuťově vyvážená, ale i tak ji nechte pár hodin v lednici uležet. Její chuť bude ještě intenzivnější a všechny složky lépe propojené.

Před podáváním naklademe jednotlivé listy salátu na talíř. Nemusíme je trhat, klidně je ponecháme v celku a při jídle je prostě překrojíme.

Na lžíci olivového oleje opečeme na pánvi krutóny. Ty jsou nejlepší z rustikální bagety podobné třeba ciabattě. Kostky nakrájíme větší a počítáme asi 2 – 3 hrsti krutónů na jednu porci. Nakonec listy i s krutóny pokryjeme parmazánovými hoblinkami.

Ať už se tedy rozhodnete salát podávat „světlý či tmavý“ (anketa na Facebooku dopadla nerozhodně)… Určitě si pochutnáte!

Dobrou chuť!

Share

Nedávno jsem v restauraci Sůl a řepa ve Strakonicích ochutnala neobvyklou, ale skvělou verzi salátu Caesar. V menu byl uveden přesný popis pokrmu:
„Grilovaný Caesar salát / Římský salát z Olešné, kuře ze Sedlčan, tvaroh z Chrašťovic, naše kapary.

Bylo to vynikající!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *