Salát s hovězím steakem

Čec 06

Salát s hovězím steakem

Pokud už v horkém letním dni vůbec dostanu chuť na maso, tak většinou na dobrý a šťavnatý steak. Následující recept je někdy nazýván salátem na thajský způsob, ale ani tak není náročný na ingredience. Kdo alespoň sem tam připraví doma nějaké jídlo z asijské kuchyně, bude je mít doma.

ts1

Na dvě porce salátu potřebujeme:

• čerstvé salátové listy (já měla směs s lístky červené řepy)
• 2 mrkve
• 1 okurku
• 1 žlutou papriku
• několik lístků čerstvé máty
• 2 lžičky sezamových semínek

Na zálivku:

• čerstvý zázvor velikosti vlašského ořechu
• 3 lžíce sójové omáčky
• šťávu z jedné limetky
• 2 lžíce sezamového oleje
• 1 malou čili papričku

Maso:

• 250 g (na osobu) vyzrálého nízkého roštěnce (koupíte třeba v obchodech SKLIZENO)

Salátové listy opláchneme a v odstředivce osušíme. Já měla k dispozici listy mladé červené řepy, ale výborně se bude hodit little gem nebo mladý špenát. Okurku oloupeme a odstraníme jádra. Mrkev očistíme a pomocí škrabky vyrobíme proužky. Očištěnou papriku nakrájíme na proužky. Vše vyskládáme na talíře.

Pro přípravu zálivky nastrouháme oloupaný zázvor, přidáme všechny tekuté ingredience. Čili papričku podélně rozpůlíme, vyjmeme semínka a nakrájíme na miniaturní kostičky. Poté důkladně protřepeme v uzavřené nádobce, aby vznikla kompaktní emulze.

Maso opečeme na rozpálené pánvi, stupeň propečení zvolíme dle vlastní chuti. Maso přemístíme na prkénko a necháme pět minut odpočinout. Poté můžeme steak dle chuti opepřit čerstvě namletým pepřem nebo osolit (ale zálivka je slaná dost) a nakrájíme ho na plátky, kterými poklademe salát. Nakonec vše posypeme sezamovými semínky. Zálivku a pár kousků limetky podáváme zvlášť.

ts2

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current ye@r *