Salát z čekanky s jablky, krutony a křepelčím vejcem
Bře 18
Zima se stále nechce vzdát a tak jsem pro doplnění tolik potřebných vitamínů a energie připravila další salát, jehož základem je zelenina, kterou řadím mezi své oblíbené. Bohužel ne zase tak časo ji vídáme v obchodech.
Salát patří mezi ty vydatnější a jednotlivé ingredience v něm můžeme podle vlastní chuti zaměňovat.
Na dvě opravdu velké porce bude třeba:
- 1 hlávka červené čekanky (Radicchio)
- 1 pevné kyselé jablíčko Granny Smith
- 1 starší rohlík
- 10 vlašských ořechů
- 100 g parmazánu
- 2 křepelčí vejce
Na zálivku:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžičky dijonské hořčice
Začneme přípravou zálivky, kterou velmi dobře vymícháme v jemnou emulzi. Čekanku nakrájíme na užší proužky a vsypeme do větší nádoby. Přidáme zálivku a důkladně promícháme, aby se listy dobře ochutily. Nádobu zakryjeme folií a uložme do chladu. Část zálivky si schováme na podávání.
Rohlíky nakrájíme na tenké plátky a opečeme je na pánvi s povrchem, který jsme zlehka potřeli olivovým olejem. Křepelčí vejce vyklepneme (klidně na té stejné pánvi) do tvořítka a upečeme.
Na talíře rozdělíme ochucené listy čekanky, plátky jablka, krutonky. Přidáme nahrubo posekané vlašské ořechy, pár hoblinek parmazánu a navrch položíme sázené křepelčí vejce. Povrch zakápneme zbylou zálivkou.
Dobrou chuť!