Segedínský guláš

Bře 12

Segedínský guláš

Segedínský guláš je další z jídel, kde mohu využít naši zásobu domácího kysaného zelí. Guláš jsem měla moc ráda jako malá, bývaly k němu i výtečné babiččiny houskové knedlíky. Postupem času jsem však přílohu obměnila a můžete tak učinit i vy. K segedínskému guláši se hodí nejen knedlík, ale třeba halušky nebo prostě dobrý kváskový chléb.

Z uvedeného množství vznikne asi 6 porcí:

• 1,2 kg vepřové plece
• 6 středních cibulí
• 1 kg kysaného zelí
• 3 vrchovaté lžíce mleté papriky
• 200 g créme fraiche
• 200 g vepřového sádla
• 1 lžíce rajčatového protlaku
• mletý černý pepř
• sůl

sz2

Někdo na segedínský guláš používá libovější bůček, někdo kombinaci plece a bůčku. Já v tomto typu jídla mám raději maso libovější. Použila jsem tedy pouze plec. Maso nakrájíme na větší kostky, po uvaření by se malé kostky rozpadly. Na rozpáleném sádle v jedné vrstvě (aby se nezačalo dusit) opékáme a ze všech stran opečené kostky odkládáme na talíř.

Současně s opékáním masa si ve velkém hrnci založíme cibulový základ. Nadrobno nakrájenou cibuli smažíme na sádle do doby, než začne mít nazlátlou barvu. Pak zasypeme paprikou a rozhodně nešetříme. Měla jsem po ruce pravou maďarskou papriku, která má velmi intenzivní a výraznou chuť. Přesné množství tedy přizpůsobte druhu zvolené papriky. Přidáme rajský protlak, dobře promícháme a ihned přidáme opečené maso i se šťávou, kterou při odpočinku na talíři případně pustilo, jakož i většiny tuku zbavený výpek.

sz1

Kysané zelí pokrájené na menší kusy přidáme do hrnce hned za masem. Vše zalijeme vroucí vodou těsně nad hladinu masa se zelím. Přidáme pepř a sůl. Do segedínského guláše patří také kmín, ale ten už je v dostatečném množství obsažen v kysaném zelí. Dusíme na mírném plameni do změknutí masa. Podle potřeby přiléváme vroucí vodu tak, aby maso bylo stále zakryté.

Pokud jste postupovali dle receptu, guláš není třeba jakkoliv zahušťovat. Nakonec přidáme dávku zakysané smetany, zvolila jsem tu nejtučnější. Dobře promícháme, necháme probublat a máme hotovo.

Podáváme v nahřátých talířích s oblíbenou přílohou.

sz3

Dobrou chuť!

Share

2 comments

  1. Pavlína Veselá /

    Dobrý den, na Vašich stránkách jsem nikde nenalezla Váš kontakt. Obsah blogu se mi velice líbí a chtěla jsem Vás kontaktovat ohledně nabídky spolupráce s druhým českým největším internetovým knihkupectvím. Pokud to bude jen trochu možné, napište mi, prosím, na pavlina.vesela7@gmail.com. Do předmětu uveďte název Vašeho blogu. Těším se na spolupráci, Pavlína Veselá

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *