Sirup z bezových květů

Kvě 18

Sirup z bezových květů

Za chvilku je tady sezóna bezu a tak přidávám recept na sirup, který jsem připravila loni v květnu. Bezový sirup má svou nezaměnitelnou chuť a vůni a navíc naložený ve sklenici vypadá nádherně.

Pro sběr bezových květenství si vybereme klidné místo, které je co nejdál od jakékoliv silnice. Pak už to chce jen velkou pevnou tašku a nůžky.

Na sirup potřebujeme:

• asi 40 květenství bezu
• 2,7 l převařené vody
• 1 citróny + šťáva z jednoho citrónu
• 2 kg krystalového cukru
• 20 g kyseliny citrónové

bs

Bezové květy neoplachuji. Stačí, že o dost pylu a tedy vyšší intenzitu vůně, přišly v tašce, cestou. Bezové květy naskládáme do čisté nádoby a zalijeme je již zchladlou vodou, kterou jsme před tím nechali přejít varem. K bezu přidáme několik koleček citrónu, která jsme zbavili kůry i bílé části pod kůrou. Bude lépe v této fázi pracovat s kuchařskou pinzetou. Nádobu zakryjeme potravinovou fólií a uložíme do chladu na 24, maximálně 30 hodin.

Poté tekutinu slijeme přes plátno do hrnce, přidáme cukr. Podařilo se mi koupit jemný cukr, speciálně určený pro výrobu sirupu. Pak přidáme šťávu z jednoho citrónu. Mírným plamenem zahříváme, necháme přejít varem a sirup odstavíme. Nakonec přisypeme kyselinu citrónovou. Částečně zchladlý plníme do sklenic vylitých vroucí vodou (včetně uzávěrů). Z uvedeného množství získáme téměř 3 litry sirupu. Takto připravený sirup vydrží ve sklepě rok, načatá lahev pak v lednici i několik týdnů.

Sirup můžeme kromě vody přidávat i do různých koktejlů. Třeba před dvěma lety jsem si u rakouského jezera Achensee popíjením místního Spritzu krátila čekání na loď. Oblíbený Aperol v tomto nápoji nahradil právě bezový sirup, dále pak stačilo přidat bílé víno a minerálku. Chuť byla skvělá!

Na zdraví!

Share

9 comments

  1. Už je to tady! Začíná to bezem, jahodama, třešněma, rybízem, meruňkama, okurkama, švestkama ….se zase zauvařujeme, ale na ten bez se vždycky těším

    • Pavlína
      Pavlína /

      Maruško, zapomněla jsi na rebarboru 😛 Zrovna na jahody se moc těším! Měj se krásně, P.

  2. Terka /

    Já dělám sirupu každý rok 50 litrů. Recept mám od babičky- 40květů , 2 litry vody (vůbec nemusí být převařená, stačí z vodovodu), 7dkg kyseliny citronové- nechat 24hodin louhovat, přecedit a rozpustit 2kg cukru, nalít do lahví,( někdy je dobré do trychtýře dát cedníček a do něj gázu, zachytí případné mušky), lahve je dobré nalít asi 1-2cm pod okraj a navrch ještě nalít asi 0,5-1cm slivovice, zašroubovat a dát do sklepa. Není potřeba vůbec zahřívat ani sterilovat. Nekazí se, vydrží třeba dva roky.U nás ne, protože se vypije.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Terko, díky za nápad a recept, vypadá zajímavě a rozhodně stojí za vyzkoušení 🙂

    • Lipka /

      Jo, dělám to taky přesně takhle a
      .

  3. PinkPeace /

    Letos jsem dala místo citronu pomeranč a samozřejmě třtinový cukr. Výsledek je naprosto super. Trik se slivovicí používám taky, lžičku nahoru, opláchnout víčko zespoda. Když není slivovice, šup tam vodku. Nekazí se to.

    • Pavlína
      Pavlína /

      S pomerančem to může být další příjemná varianta už tak úžasného sirupu. Měj se krásně, P.

  4. Eva Hájková /

    Jsem nadšená z bezinkových receptů. 2x jsem udělala sirup a 2x limonádu,ještě se pustím do bezinkového džemu a snad i želé. Jen bydlíme v panelovém domě bez sklepů a lednička už je plná,ale limonáda je tak vynikající,že se dlouho neohřeje – tedy správně nevychladí. Děkuju za výborné recepty .

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Evo 🙂 Děkuji za Váš milý komentář. Jsem také velkým příznivcem bezu, na želé se vlastně už dlouho chystám, ale sirupy mívají vždy přednost, mizí rychle 🙂 Hezký den, P.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *