Slaný karamel z Bretaně

Říj 24

Slaný karamel z Bretaně

Jedna z chutí, kterou jsem před lety poznala díky cestám do Francie, je chuť slaného karamelu. Tehdy jsem si nebyla jista jen pár vteřin. Co je jinak, než u obyčejných sladkostí? Na jazyku jsem cítila hned po karamelové chuti příjemně chladivé pohlazení. Sůl příjemně potlačila sladkou chuť a pak ji zvýraznila. A v tom je vlastně celý ten zázrak.

Všude se dočteme, že slaný karamel údajně vznikl v Bretani. Možná proto, že je tam častěji používané máslo slané na rozdíl od másla běžného („doux“). Slané máslo je ingrediencí nezbytnou k přípravě těsta na sušenky, které jsou, stejně jako slaný karamel, regionální specialitou.

Pro dokreslení atmosféry „místa původu“ slaného karamelu, tedy Bretaně, přikládám fotografii starobylého města Quimper…

Slaný karamel koupíte ve Francii běžně. A protože u nás není slaný karamel dostupný, nabízím recept na jeho domácí přípravu:

Ingredience:

• 300 g cukru krystal
• 125 g soleného másla
• 200 ml 30% smetany ke šlehání

Na výrobu slaného karamelu použijeme solené máslo (v ČR prodává Globus, DELMART)

Pokud byste neměli při ruce slané máslo, použijte máslo nesolené a přidejte:

• 1 rovnou lžičku Fleur de Sel (nebo prostě té nejkvalitnější soli, jakou máte. Čím větší krystalky, tím lépe.)

Cukr nasypeme do nepřilnavé pánve a na velmi mírném plamenu pomalu rozpouštíme. Občas promícháme. Jakmile zmizí poslední slepené kousky, přidáme máslo. Směs se na okamžik srazí, proto stále mícháme. Když je směs opět hladká, přilijeme smetanu. Pokud připravujeme karamel z nesoleného másla, tak v tomto okamžiku přidáme sůl a pánev odstavíme z tepelného zdroje. Zcela hladkou směs přelijeme do sklenice. Karamel v žádné fázi přípravy rozhodně neochutnáváme!

S nádobou na skladování karamelu postupuji stejně jako u zavařenin nebo pesta, prostě čehokoliv, co má nějakou chvilku vydržet v lednici. Sklenici vypláchneme vroucí vodou a necháme vyschnout.

Karamel v lednici malinko zhoustne, ale i tak ho můžeme nabrat na lžíci podobně jako hustší med. Pokud chceme karamel použít jako polevu, sklenici na pár minut postavíme do horké vody.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *