Slaný koláč s chřestem a lososem

Dub 16

Slaný koláč s chřestem a lososem

Za chvilku, v to tajně doufám, se objeví na trzích nebo v obchodech čerstvý chřest. Báječná a zdravá zelenina, kterou bychom si v její krátké sezóně měli užít co nejvíce. Vyzkoušejte tedy slaný koláč s bílým i zeleným chřestem a kusem čerstvého lososového masa.

Suroviny na těsto:

  • 170 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 75 g nesoleného másla
  • 2 vejce

Na náplň:

  • několik stonků očištěného a lehce povařeného chřestu (viz. recept na chřestový salát)
  • 150 g filet čerstvého lososa
  • 1 lžíce olivového oleje extra virgin
  • 200 ml smetany créme fraiche
  • 1 vejce
  • sůl

Na koláčovou formu běžné velikosti použijeme dvojnásobné množství surovin.

Do prosáté mouky přidáme sůl a do dolíku uprostřed přidáme máslo pokojové teploty. Prsty prohněteme, přidáme celé vejce a vypracujeme tuhé, hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout na půl hodiny do lednice.

Poté těsto rozválíme na plát vysoký asi 0,5 cm a vyložíme jím formu. Okraje zarovnáme a zbytky těsta odřízneme. Můžeme je použít na případné záplaty uvnitř formy nebo z nich později vykrojit ozdobné tvary na povrch koláče. Těsto ve formě propícháme vidličkou a v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 10 – 15 minut předpečeme.

Filet z lososa zbavíme kostí, pokud jsme ho takto opracovaný již nekoupili. Kosti nejlépe pomocí pinzety vytaháme po směru vláken masa. Filet zbavíme kůže a maso nakrájíme na širší řezy, které lehce osolíme a na olivovém oleji zprudka opečeme ze všech stran dozlatova.

Do smetany vmícháme vejce a dle chuti osolíme. Na předpečené těsto vyskládáme chřest, kusy opečeného lososa a vše zalijeme smetanou. Pečeme na 180 stupňů do doby, než náplň přestane být tekutá a povrch se začne lehce zbarvovat. Slaný koláč podáváme vlažný.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *