Soba nudle s houbami shitake a pak choi
Bře 17
Pokud čas od času připravujete jídlo v asijském stylu, pravděpodobně budete mít většinu ingrediencí doma. Na tento recept jsou třeba pouze čtyři čerstvé suroviny. Pak choi (nebo také bok choy) už bývá sem tam ke koupi i v supermarketu. A pak už je to jen salátová okurka, čerstvý zázvor a houby shitake. Ty lze nahradit několika krémovými žampiony nebo třeba houbičkami enoki.
Suroviny na přípravu dvou velkých porcí salátu:
• 2 lžíce sezamového oleje
• 2 lžíce nadrobno nakrájeného zázvoru
• 5 menších kusů pak choi
• 1 lžíce švestkového vína
• 3 lžíce sladké sójové omáčky
• 100 g čerstvých hub shitake
• pohankové nudle soba
• 1/2 salátové okurky
• bílá a černá sezamová semínka
Příprava salátu bude velmi rychlá, vše bude probíhat současně.
Zázvor oloupeme a nakrájíme. Pak choy nakrájíme na větší kusy a dobře propláchneme. Houby nakrájíme – každou asi na 4 části. Okurku oloupeme a vykrojíme střed. Nakrájíme na asi 3 cm dlouhé proužky.
V hrnci, kde budeme vařit soba nudle, přivedeme vodu k varu. Poté ji lehce osolíme a vhodíme nudle. Vaříme zprudka dvě minuty. Stejně krátkou dobu bude trvat tepelná úprava zeleniny.
Vezmeme wok nebo hlubší pánev a rozpálíme v ní sezamový olej. Vhodíme nadrobno nakrájený zázvor a vzápětí houby. Po chvilce i pak choy a ochutíme sójovou omáčkou, švestkovým vínem.
Soba nudle vložíme do vroucí lehce osolené vody a vaříme zprudka dvě minuty. Poté nudle slijeme a dobře zcezené přidáme do pánve. Prohodíme a rozdělíme na talíře. Na talířích přidáme kousky okurky a sypeme oběma druhy sezamového semínka.
Dobrou chuť!