Šoulet… s kachními stehýnky
Bře 26
Abych se ještě držela zimních jídel v podobě nastavované kaše kaše nebo lepenice, nesmím zapomenout na šoulet. Další jídlo, které se dříve připravovalo častěji. Dnes je poněkud zanedbávané, ač je zdravé a hlavně chutné. Je to tradiční židovský pokrm – kachna (spíše však husa) se šouletem. Někdo, kdo není vázán zákazem požívat některé potraviny, by třeba pečenou husu nebo kachnu raději vyměnil za vepřovou kotletu.
V jidiš se šoulet správně vyslovuje čolent. Slovo pochází ze středověkého francouzského chaud-lent čili pomalé ohřívání. Tradičně se dělá v peci ve velkém keramickém hrnci s husou nebo s kachnou, jejichž tuk se rozpustí a promíchá s hrachem a kroupami, k nimž se přidává třeba cibule, česnek, majoránka, pepř nebo bobkový list. Všechno se do hrnce nahází zároveň, promíchá a dá do vyhřáté, ale už netopící pece v pátek odpoledne (o šábesu se nemá zapalovat oheň, smí jen dohořívat), tam se celou noc ohřívá a peče a dopéká až do šábesového oběda.
zdroj: B. Kuras, Pravicová kuchařka
Kachní (nebo kačeří-jsou větší) stehýnka upečeme na 160 stupňů asi 2 a půl hodiny, většinu času zakrytá. Nebo můžeme použít stehna konfitovaná, která jsme buď koupili (v plechovce je jich obvykle pět zalitých v kachním sádle) nebo si vyrobili podle mého receptu na konfitovaná kachní stehna. Stehýnka vytažená z tuku v konzervě se pouze na pánvi opečou z obou stran.
Vakuovaná kačeří stehýnka z Lahůdkářství Sváček
Na šoulet budeme potřebovat:
• 500 g suchého hrachu (já měla půlený)
• 300 g krup
• 3 střední cibule
• několik stroužků česneku
• 1 vrchovatá lžíce majoránky
• sůl
• pepř
• kachní sádlo
• cca 2 dcl hovězího nebo drůbežího vývaru
Nejprve uvaříme předem namočený hrách v osolené vodě do měkka. Kroupy rovněž uvaříme v osolené vodě v jiném hrnci, když jsme je před tím důkladně propláchli studenou vodou. Obojí po uvaření slijeme přes cedník a necháme okapat.
Na pánvi rozehřejeme trochu kachního sádla. Jde to rychle, kachní sádlo nikdy tak úplně neztuhne. Na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
Pekáč nebo jinou zapékací nádobu vymažeme kachním sádlem a nasypeme do něho hrách, kroupy a osmaženou cibulku. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku, dle chuti opepříme a osolíme a zalijeme vývarem. Dobře promícháme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 až 200 stupňů dokud nejsou okraje zlatavé.
Podáváme na nahřátém talíři, nejlépe s pečeným husím nebo kachním masem.
Dobrou chuť!