Sterilovaná červená řepa

Říj 25

Sterilovaná červená řepa

Každý z nás se zcela jistě s červenou řepou v této podobě setkal již v dětství. A toto setkání většinou vytvořilo náš názor na červenou řepu pro celý život nebo alespoň na dost dlouho. Osobně patřím do skupiny lidí, kterým vše nakládané téměř pokaždé chutná, takže já a červená řepa to máme vyjasněné už dávno.

nr1b

Tentokrát jsem zkusila takovou řepu nakládanou na sladkokyselo připravit doma. Fenykl a bobkový list dává nálevu trochu „bonbónkovou“ vůni a to je právě to, co mi chutná. Nálev je spíše sladší, množství octa můžete klidně podle vlastní chuti zvýšit.

Na 8 skleniček o obsahu 350 ml budeme potřebovat:

• 2 kg červené řepy přibližně stejné velikosti
• 2 střední cibule (8 čtvrtin)
• 8 bobkových listů
• 16 hřebíčků

Na nálev:

• 1 1 vody
• 300 ml octa
• 3/4 lžičky soli
• 70 g krystalového cukru
• 4 bobkové listy
• 1 lžičku fenyklových semínek
• 1 lžičku světlého hořčičného semínka

Suroviny na nálev smícháme a na mírném plameni zahřejeme. Jakmile se začnou objevovat bublinky a tekutina začne vřít, necháme ji pár minut přejít varem. Pak necháme nálev zchladnout.

nr2

Řepu tak jak je – tedy i s částí natě i s kořenem vložíme do studené vody a vaříme do doby, kdy lze bulvu s minimálním úsilím propíchnout vidličkou (cca 1 hodinu). Kořen ani stonek neodkrajujeme, protože během vaření by z řepy vytekla všechna šťáva. Po zchladnutí řepu oloupeme a nakrájíme vlnitým nožem na asi 0,5 cm plátky. Cibuli oloupeme, rozčtvrtíme a na každou čtvrtinu připevníme dvěma hřebíčky bobkový list.

nr3

Řepou plníme vroucí vodou vylité a vysušené sklenice. Do každé sklenice vložíme jeden kousek cibule s kořením, nejprve z praktických důvodů takto, později při konzumaci bude cibule chutnat báječně. Pak zalijeme alespoň částečně zchladlým nálevem tak, aby obsahoval alespoň několik fenyklových i hořčičných semínek. Skleničky pevně uzavřeme, vložíme do hrnce s vodou tak, aby voda sahala nad úroveň víček. Zahřejeme na 80 stupňů a takto udržujeme 10 minut. Sklenice vyjmeme z vody a necháme zchladnout.

nr4

Pokud by se vám hodila etiketa na skleničky s řepou, je zde:

re1

Dobrou chuť!

Share

2 comments

  1. Eva Hánová /

    Pavlínko, dík za skvelé recepty, pripravené s noblesou.
    A máš moc pekné stránky 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      Evi, děkuji za milý komentář a za návštěvu. Na viděnou brzy 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *