Sušení a skladování bylinek

Čvc 06

Sušení a skladování bylinek

Až slunce osuší ranní rosu, je čas nasbírat bylinky, které si pak budeme užívat po zbytek roku. Nejlépe je bylinky sbírat před květem a právě v tomto období.

Bylinky očistíme od pavučin, hmyzu, otrháme spodní nebo poškozené listy. Neoplachujeme. Poté bylinky zavěsíme na suché (tedy ne do kuchyně ani koupelny, i když bylinky tam krásně voní) a dobře větrané tmavší místo. Měly by uschnout co nejrychleji.

Nepoužívám sušičku ani troubu. Jakmile se listy dobře lámou, je hotovo. Několik takto zavěšených bylinkových svazků je příjemná a voňavá dekorace.

Tyto však také odpuzují některé druhy hmyzu, který by si jinak našel cestu do bytu. Nejčastěji sbírám meduňku a mátu – na čaj. Pak ještě majoránku a samozřejmě také levanduli.

Sušené levandulové květy pak využívám při pečení moučníků nebo na výrobu levandulového cukru. Sušené bylinky skladuji v pevně uzavřené sklenici, ve spíži, kam nemá přístup světlo.

Jaké bylinky a jak sušíte nejraději vy?

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *