Švestková omáčka… k jogurtu i masu

Čvc 30

Švestková omáčka… k jogurtu i masu

Od té doby, co mne naprosto nadchlo zavařování, se každý rok objeví surovina, se kterou se při mém domácím zpracování setkávám poprvé. Letos mne pozvala sousedka, abych si u ní na zahradě sesbírala opadané blumy. Když jsem na trávníku viděla množství včel, pro které jsou takové sladké blumy učiněná hostina, byla jsem poněkud skeptická. Ale měkoučké a ohromně sladké blumy byly pro přípravu čehokoliv do sklenice naprosto perfektní. Jsem si jista, že stejně dobře by omáčka chutnala i z dobře vyzrálých švestek.

Připravila jsem cosi s tekutější strukturou, než je čatní. Proto používám slovo „omáčka“.

Suroviny:

• 3 kg blum (nebo švestek)
• 750 g krystalového cukru
• 150 ml třtinového rumu
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 1 lžička mleté skořice
• 3 lžíce holandského kakaa

Omyté a vypeckované blumy vložíme do kovové nebo skleněné nádoby, kterou lze později zakrytou uložit do lednice. Přidáme všechny ostatní suroviny a dobře promícháme. V lednici necháme odležet 24 hodin.

Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Omáčkou plníme vroucí vodou vylité a vysušené sklenice. Pevně je uzavřeme, vložíme do hrnce s vodou tak, aby voda sahala nad úroveň víček. Zahřejeme na 80 stupňů a takto udržujeme asi 30 minut. Sklenice vyjmeme z vody a necháme zchladnout. Omáčku skladujeme na tmavém a chladnějším místě. Každou načatou skleničku pak v lednici.

A v zimě, až nebude čerstvé ovoce ze zahrady na každém kroku, bude omáčka ideální jako přísada do hustého bílého jogurtu. Hodí se také na přelití vanilkové zmrzliny nebo, teď v létě, i ke grilovanému masu.

Dobrou chuť!

Share

2 comments

  1. Prima recept, příště vyzkouším.Dělala jsem něco podobného ze špendlíků, i švestky či rybíz s čokoládou. S kusem masa i uzeného jsou ovocné omáčky fajn a nezklamou ani na lívancích.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Přesně tak, letní ovoce nabízí pestrou paletu využití. Díky za Váš komentář, Vilemíno 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *