Švestkový koláč s mandlemi
Říj 02
Švestkový koláč si ve své paměti téměř vždy spojuji s mákem. Kombinace chuti švestek a máku je stejně tak báječná u švestkových knedlíků. Ale ke švestkám se také skvěle hodí chuť mandlí. Pokud máte doma trochu mandlové mouky, která se používá na výrobu macarons, pusťte se do pečení.
Na těsto si připravíme:
- 340 g hladké mouky
- špetku soli
- 150 g nesoleného másla
- 90 g moučkového cukru
- 2 vejce, lehce ušlehaná
Na náplň bude třeba:
- 12 ks švestek
- 24 ks loupaných mandlí
- 150 g mandlové mouky
- 125 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 3 vejce
K podávání se hodí:
- créme fraiche
- likér Amaretto
Moje oblíbené těsto pro moučníky vyválíme na tenký plát a vtiskneme jej do formy, okraje zarovnáme a přitlačíme vidličkou.
V míse utřeme cukr s máslem, pak přidáme vejce a mandlovou mouku. Tato směs bývá také nazývána „frangipane“. Vše velmi dobře promícháme. Na těsto pak natřeme asi 1 cm silnou vrstvu mandlové směsi a do ní lehce vtlačíme na polovinu rozdělené švestky, řezem nahoru. Do každého dolíčku švestky položíme mandli. Pečením švestky pustí trochu své sladké šťávy, která díky své téměř medové konzistenci ke každé švestce mandli pěkně přilepí.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Mandlová náplň pečením zvětší svůj objem, který se ani po vychladnutí nezmenší, takže koláč zůstane jemný a nadýchaný.
Podáváme s hustou zakysanou smetanou créme fraiche, kterou jsme promíchali se dvěma lžícemi mandlového likéru Amaretto.
Koláč je lépe krájet zchladlý…
Pokud vám trochu těsta zbyde (záleží na velikosti koláčové formy a na síle vyválení), můžete naplnit třeba tartaletkové formičky. Já jsem vložila trochu těsta na dno servírovacích nerezových kroužků. Poté jsem kroužky také naplnila mandlovou směsí, ale ve vyšší vrstvě, než koláč. Do středu každého kroužku jsem pak zasadila celou švestku i se stopkou.
Mandlové těsto švestku během pečení zcela „pohltilo“, takže vznikl efektní dezert s překvapením – švestkovým srdcem.
Dobrou chuť!
Koláč vypadá nádherně!:) Chci se zeptat jestli je třeba nějak speciálně připravit formu? Jestli se vymazává máslem nebo tak něco? děkuji
Formu není třeba vymazávat, těsto obsahuje dost másla 😀 Díky a dobrou chuť!
Děkuji za moc dobrý recept, koláč jsem vyzkoušela a je opravdu moc lahodný.
Dagmar, mnohokrát děkuji za milou zprávu. Jsem ráda, že vám chutnalo 😛