Tabbouleh

Čvc 07

Tabbouleh

Tento salát je pro mne symbolem Tuniska, protože tam jsem ho jedla asi nejčastěji. Je nezbytnou součástí arabské kuchyně. V závislosti na tom, ve které zemi se zrovna nacházíte, je na jeho přípravu použit buď kuskus nebo bulghur. Tabbouleh je osvěžující, lehký, můžeme si k němu dát třeba grilovanou rybu nebo ho jíst prostě jen tak.

Suroviny pro 2 osoby:

• 4 hrsti suchého kuskusu na porci
• 1 červená cibule
• 8 třešňových rajčat
• ½ okurky hadovky
• svazek čerstvé máty
• svazek plocholisté petrželky
• 1 citrón
• 4 lžíce olivového oleje
• ½ lžičky drceného římského kmínu
• sůl

t1

Pokud bychom připravovali kuskus jako samostatnou přílohu, vsypaný do mísy ho zalijeme vroucí vodou tak, aby sahala asi 1 cm nad jeho vrstvu. V případě tohoto salátu však postačí kuskus zalít ani ne polovičním množstvím vody. Potřebnou zbývající tekutinu pak obstarají olivový olej, citrónová šťáva a rajčatová dužina. Nádobu s kuskusem zakryjeme. Po několika minutách promícháme vidličkou a znovu na pár minut zakryjeme.

Cibuli nakrájíme nadrobno, rajčata na osminky, okurku oloupeme a nakrájíme také na co nejmenší kousky. Nejlépe v uzavírací sklenici smícháme olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a římský kmín. Důkladně protřepeme jako v šejkru a takto připravený dressing smícháme se zeleninou. Přidáme najemno nakrájenou mátu a petržel. Poté přimícháme k ochucené zelenině zchladlý a sypký kuskus.

t2
Salát podáváme vychlazený a zapíjíme stylově, třeba slazeným mátovým čajem…
t3
Dobrou chuť!

Share

4 comments

  1. Já kuskus zbožňuju. Můžu ho jíst v podstatě s čímkoliv a vždycky bude chutnat dobře 😀 A na ty saláty je vynikající. Tenhle vypadá výborně ;))

    • Pavlína
      Pavlína /

      Elindo, kuskus je výborný na mnoho způsobů, naslano i nasladko, je to tak 🙂 Díky a měj se krásně 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *