Tabbouleh
Čvc 07
Tento salát je pro mne symbolem Tuniska, protože tam jsem ho jedla asi nejčastěji. Je nezbytnou součástí arabské kuchyně. V závislosti na tom, ve které zemi se zrovna nacházíte, je na jeho přípravu použit buď kuskus nebo bulghur. Tabbouleh je osvěžující, lehký, můžeme si k němu dát třeba grilovanou rybu nebo ho jíst prostě jen tak.
Suroviny pro 2 osoby:
• 4 hrsti suchého kuskusu na porci
• 1 červená cibule
• 8 třešňových rajčat
• ½ okurky hadovky
• svazek čerstvé máty
• svazek plocholisté petrželky
• 1 citrón
• 4 lžíce olivového oleje
• ½ lžičky drceného římského kmínu
• sůl
Pokud bychom připravovali kuskus jako samostatnou přílohu, vsypaný do mísy ho zalijeme vroucí vodou tak, aby sahala asi 1 cm nad jeho vrstvu. V případě tohoto salátu však postačí kuskus zalít ani ne polovičním množstvím vody. Potřebnou zbývající tekutinu pak obstarají olivový olej, citrónová šťáva a rajčatová dužina. Nádobu s kuskusem zakryjeme. Po několika minutách promícháme vidličkou a znovu na pár minut zakryjeme.
Cibuli nakrájíme nadrobno, rajčata na osminky, okurku oloupeme a nakrájíme také na co nejmenší kousky. Nejlépe v uzavírací sklenici smícháme olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a římský kmín. Důkladně protřepeme jako v šejkru a takto připravený dressing smícháme se zeleninou. Přidáme najemno nakrájenou mátu a petržel. Poté přimícháme k ochucené zelenině zchladlý a sypký kuskus.
Salát podáváme vychlazený a zapíjíme stylově, třeba slazeným mátovým čajem…
Dobrou chuť!
Já kuskus zbožňuju. Můžu ho jíst v podstatě s čímkoliv a vždycky bude chutnat dobře 😀 A na ty saláty je vynikající. Tenhle vypadá výborně ;))
Elindo, kuskus je výborný na mnoho způsobů, naslano i nasladko, je to tak 🙂 Díky a měj se krásně 🙂
Zdravím, a s tím plně souhlasím. Mně také chutná kuskus 🙂 A ne málo.
🙂