Tagliatelle se slávkami a srdcovkami
Lis 14
Dnes už se objevil pořádný ranní mrazík a ten ke správnému listopadu patří. Ale mohli bychom si trochu zavzpomínat na moře nebo léto. Proto jsou tady znovu moje oblíbené mušle. Dnes je to varianta sytější, s těstovinami.
Použila jsem slávky a srdcovky takřka jedna ku jedné. Mušle je třeba důkladně očistit. Nejlépe tedy namočit asi na půl hodiny do vlažné vody. U srdcovek bývá doporučována lázeň za účelem čištění opakovaně. V prodejně, kde jsem je kupovala, však mají tento druh mušlí přímo v akváriu, takže jedno namočení bude úplně stačit. Mušle, které zůstanou otevřené, vyhodíme.
Suroviny tedy byly:
- 15 ks slávek
- 15 ks srdcovek
- 1 chilli paprička
- svazek plocholisté petrželky
- 3 šalotky
- 6 – 8 stroužků česneku
- 1 limetka
- 2 dcl bílého vína
- olivový olej
- máslo
- oblíbené těstoviny (já mám nejraději tagliatelle nebo papardelle)
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Šalotky, česnek a chilli papričku zbavenou vnitřních semínek nasekáme nadrobno. Na přípravu tohoto pokrmu se asi nejlépe hodí pánev wok. V pánvi rozehřejeme kousek másla společně se dvěma lžícemi olivového oleje. Vhodíme vše nasekané v pořadí: česnek, chilli paprička, šalotky.
Za minutku přidáme celý svazek nasekané petrželky (větvičku si schováme na závěrečné zdobení talíře).
Když uběhla další minuta, přidáme slávky, bílé víno a šťávu vymačkanou z celé limetky. Srdcovky přidáme klidně o minutku později…
Pánví několikrát zatřeseme, aby všechny mušle byly v teple rovnoměrně rozloženy. Sledujeme, jak se otevírají… Ty, které se neotevřely, vyhodíme.
Po přibližně pěti minutách máme hotovo. Z uvařených těstovin vytvoříme na větším talíři hnízdo, do kterého usadíme mušle a přelijeme šťávou z pánve. Těstoviny máme již uvařené předem – mušle nelze ohřívat. Uvařené těstoviny zakápnu lehce dobrým olivovým olejem a udržuji v teple. Neslepí se tak.
Tento pokrm je velmi efektní rychlovka. Hosté si sami překládají těstoviny společně s mušlemi. Nezapomeňte na dostatek vychlazeného bílého vína a třeba i kousek bagetky na šťávu, co zbyla po mušlích…
Dobrou chuť!