Tagliatelle se slávkami a srdcovkami

Lis 14

Tagliatelle se slávkami a srdcovkami

Dnes už se objevil pořádný ranní mrazík a ten ke správnému listopadu patří. Ale mohli bychom si trochu zavzpomínat na moře nebo léto. Proto jsou tady znovu moje oblíbené mušle. Dnes je to varianta sytější, s těstovinami.

Použila jsem slávky a srdcovky takřka jedna ku jedné. Mušle je třeba důkladně očistit. Nejlépe tedy namočit asi na půl hodiny do vlažné vody. U srdcovek bývá doporučována lázeň za účelem čištění opakovaně. V prodejně, kde jsem je kupovala, však mají tento druh mušlí přímo v akváriu, takže jedno namočení bude úplně stačit. Mušle, které zůstanou otevřené, vyhodíme.

Suroviny tedy byly:

  • 15 ks slávek
  • 15 ks srdcovek
  • 1 chilli paprička
  • svazek plocholisté petrželky
  • 3 šalotky
  • 6 – 8 stroužků česneku
  • 1 limetka
  • 2 dcl bílého vína
  • olivový olej
  • máslo
  • oblíbené těstoviny (já mám nejraději tagliatelle nebo papardelle)
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř

Připravné suroviny

Slávky a srdcovky

Šalotky, česnek a chilli papričku zbavenou vnitřních semínek nasekáme nadrobno. Na přípravu tohoto pokrmu se asi nejlépe hodí pánev wok. V pánvi rozehřejeme kousek másla společně se dvěma lžícemi olivového oleje. Vhodíme vše nasekané v pořadí: česnek, chilli paprička, šalotky.

Nasekaný česnek, chilli paprička, šalotky...

Za minutku přidáme celý svazek nasekané petrželky (větvičku si schováme na závěrečné zdobení talíře).

Přidáme nasekanou petrželku...

Když uběhla další minuta, přidáme slávky, bílé víno a šťávu vymačkanou z celé limetky. Srdcovky přidáme klidně o minutku později…

Přidáme očištěné mušle...

Pánví několikrát zatřeseme, aby všechny mušle byly v teple rovnoměrně rozloženy. Sledujeme, jak se otevírají… Ty, které se neotevřely, vyhodíme.

Za pár minut se mušle otevřou a je hotovo...

Po přibližně pěti minutách máme hotovo. Z uvařených těstovin vytvoříme na větším talíři hnízdo, do kterého usadíme mušle a přelijeme šťávou z pánve. Těstoviny máme již uvařené předem – mušle nelze ohřívat. Uvařené těstoviny zakápnu lehce dobrým olivovým olejem a udržuji v teple. Neslepí se tak.

Společný talíř...

Tento pokrm je velmi efektní rychlovka. Hosté si sami překládají těstoviny společně s mušlemi. Nezapomeňte na dostatek vychlazeného bílého vína a třeba i kousek bagetky na šťávu, co zbyla po mušlích…

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *