Třešňová bublanina pro dva
Čvc 03
Tuhle bublaninu jsem upekla podle receptu mé tety, která sype všechny recepty na pečení moučníků z rukávu. Rychlou a voňavou.
Dávkování surovin se v tomto případě odvíjí nikoli od počtu, ale od hmotnosti použitých vajec.
Kolik váží vejce (i se skořápkou), tolik dáme polohrubé mouky a rovněž tolik krystalového cukru, přičemž do celkové váhy polohrubé mouky započítáme vrchovatou polévkovou lžíci hrubé mouky a do celkové váhy cukru započítáme ½ sáčku cukru vanilkového.
Pokud by tedy kupříkladu čtyři použitá vejce, což je základní dávka, vážila 400 gramů, pak dáme vrchovatou PL hrubé mouky a tolik polohrubé, aby vše vážilo 400 gramů.
A dále : dáme ½ sáčku vanilkového cukru a tolik krystalového cukru, aby vše rovněž vážilo 400 gramů.
Tyto ingredience pak doplní horká voda o váze ½ hmotnosti vajec, tedy 200 gramů, na 4 vejce ½ sáčku prášku do pečiva, špetka soli a jemně nastrouhaná kůra z jednoho dobře omytého citrónu (může být i z pomeranče). A samozřejmě oblíbené ovoce v téměř libovolném množství.
Já, protože jsem měla k dispozici jen menší pečící nádobu, jsem „bublaninu pro dva“ upekla ze dvou vajec o váze 200 gramů.
Krystalový a vanilkový cukr utřeme se žloutky do pěny. Vejce předem vyndáme z lednice, aby při použití měla pokojovou teplotu. Prášek do pečiva promícháme s moukou a postupně, střídavě s vodou, přidáváme ke žloutkům s cukrem. Do vzniklé hmoty lehce přimícháme dobře ušlehaný sníh z bílků, do kterých jsme přidali špetku soli. Vzniklé těsto vlijeme do máslem (nebo jiným tukem) vymazané a hrubou moukou vysypané pečící formy.
Opláchnuté a osušené ovoce (v mém případě třešně) obalíme v hladké mouce a opatrně naklademe, pokud možná rovnoměrně, na těsto.
Pečeme bez pokličky v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 6 minut, dále asi 30 minut na 170 stupňů. Špejlí zapíchnutou šikmo do středu nádoby zjistíme, zda těsto už je upečeno. Pokud špejle nelepí, je hotovo.
Vychladlou bublaninu posypeme moučkovým cukrem…
Ale pozor, pokud budete fotit venku na zahradě, dejte si pozor na mlsnou zvěř 🙂
Bublaninu se mi nakonec podařilo uchránit.
Prostě bublanina pro dva…
Dobrou chuť!
Peče se pod pokličkou? Diky
Lído, pečeme bez pokličky. Tu mám na fotkách pro dekoraci, protože ke kokotce patří 🙂 Ať se vydaří, mějte se krásně, P. 🙂
Děkuji za recept, je skvělý. A bublanina úžasně dobrá.Popis přípravy se Vám také moc povedl, přesně všechno funguje, i doba a stupně pečení. Děkuji!!! Jo a náš kocour Štrůdlín též oceňuje:-D
Heleno, děkuji 🙂 To je recept mojí babičky Anny 🙂 Jsem ráda, že kocourovi chutná 🙂 Mějte se krásně, P.