Třešňová zavařenina s levandulí
Čvc 24
Letos opět s velkou chutí vyrábím zavařeniny. Loni jsem neměla vůbec štěstí na třešně, takže třešňová zavařenina je tu až teď. A aby nebyla jen tak obyčejná, připravila jsem ji s levandulí.
Měla jsem celkem 4 kg krásných šťavnatých srdcovek, které po vypeckování vážily něco přes 3,6 kg. Třešně už při vypeckování pustily hodně šťávy. V hrnci jsem je pak trochu pomačkala šťouchadlem na brambory, promíchala s 1 kg (dvěma sáčky 3:1) želírovacího cukru. Udávaný poměr je 500g cukru na 1,5 kg ovoce, ale klidně dávám ovoce 1,8 kg. Zavařenina bude sladká i tak.
6 – 8 lžiček sušených květů jedlé, tj. chemicky neošetřené levandule zabalíme do gázy nebo čajového filtru a dobře uzavřeme. Je lépe mít balíčků více, abychom je při vaření mohli mezi třešně dobře rozmístit.
Poté už postupujeme obvyklým způsobem. Za stálého míchání necháme asi pět minut probublávat. Balíčky s levandulí vyjmeme, ale ještě před tím je do ovocné hmoty důkladně vymačkáme. Horkou zavařeninu nalijeme do vařící vodou vymytých a vysušených sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Až zavařenina zcela vychladne, uložíme ji do sklepa nebo na jiné chladnější místo.
Pokud by se vám hodila etiketa na skleničky se zavařeninou, je zde:
Dobrou chuť!