Vejce Florentine

Bře 01

Vejce Florentine

Miluji dlouhé snídaně a miluji vejce k snídani v jakékoliv podobě. Z tohoto důvodu jsem se rozhodla zřídit zde na webu novou rubriku – snídaně. Už nějaký čas ten nápad nosím v hlavě, tak je čas začít. Na snídani, která je trochu složitější na přípravu, je většinou čas o víkendu. Je čas vařit i čas jíst. U snídaně samozřejmě nechybí káva a čerstvá citrusová šťáva – nejraději mám mix červeného grepu a mandarinek.

Pustila jsem se do přípravy zastřených vajec s holandskou omáčkou, vespod s podušeným špenátem. Taková vejce jsou nazývána „Egg Fiorentine“, tedy florentinská vejce. Špenát by měl být společně se zastřeným vejcem podáván na pravém anglickém muffinu nebo alespoň na rozpečené polovině bulky nebo kaiserky. Já ale většinou dávám přednost dobrému kváskovému chlebu.

vf2

Kdybych nebyla zrovna v období předvelikonočního půstu, dala bych si možná „vejce Benedikt“, místo špenátu by byl pod vejcem plátek opečené šunky. Komu se nechce vařit, může si takovou snídani již dát ve spoustě podniků, kde snídaně připravují. Někde lépe, někde méně vydařenou. Do některých z nich si však musíte na ráno zamluvit stůl již pár dnů předem a to už mi připadá trochu na hlavu. Snídani si tak připravím raději doma. V pohodě posedíme, posloucháme hudbu, povídáme. Třeba až do oběda 🙂

vf3

Přípravu této snídaně je třeba v kuchyni správně načasovat, protože žádná z jejích složek se nedá ohřát.

První je na řadě holandská omáčka. Tu si v paměti většinou spojujeme s chřestem. V chřestové sezóně jsem schopna připravovat holandskou omáčku i několikrát do týdne. Ještě se mi nepřejedla.

Počítám vždy jeden žloutek na osobu. Takže na porci pro dva si připravíme:

• 2 žloutky
• šťávu z poloviny citrónu
• špetku bílého pepře
• špetku soli
• 100 g rozpuštěného másla

Na sporák postavíme hrnec s vrstvou lehce vroucí vody a navrch položíme nerezovou nebo skleněnou misku, která se nebude svým dnem dotýkat vodní hladiny v hrnci. Metličkou nejprve šleháme žloutky s citrónovou šťávou a kořením tak, až se začnou tvořit bublinky a směs začne mít světlejší barvu. Poté slabým pramínkem přidáváme rozpuštěné máslo a stále šleháme. Omáčka nabyde na objemu a zhoustne. Při tomto množství surovin máme hotovo za necelých 5 minut. Misku s omáčkou odložíme mimo vodní lázeň.

Přípravit špenát je velmi jednoduché. Budeme potřebovat:

• 6 hrstí čerstvých špenátových listů
• 3 stroužky česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• špetku soli
• slabý plátek másla

Špenátové listy přelijeme – spaříme vroucí vodou, necháme odkapat a špenát nasekáme. V pánvi rozehřejeme olivový olej, na něm zprudka orestujeme nasekaný česnek a přidáme špenát. Lehce osolíme, vypneme plamen a do směsi zamícháme slabý plátek másla. Špenát zakryjeme pokličkou, aby nevychladl.

Nakonec jsou na řadě zastřená nebo chcete-li pošírovaná vejce. Počítala jsem 2 vejce na osobu. Středně velký hrnec naplníme do 2/3 vodou. Přivedeme ji k varu a přilijeme 2 lžíce octa. Zastřená vejce připravujeme jedno po druhém, přičemž vždy hotové vejce „udržujeme horké“ v misce s malou vrstvou horké vody.

Uprostřed hrnce vytvoříme vařečkou vír a do něho vložíme vejce, které jsme si před tím vyklopili do mističky. Bílek začne ve směru víru obalovat žloutek. Vejce necháme ve vodě necelou minutu. Takto připravíme postupně všechna vejce.

Během přípravy vajec opečeme plátky chleba v toustovači nebo na pánvi. Holandská omáčka zhoustla a malinko vychladla, takže do ní přidáme 1 – 2 lžíce vroucí vody a metličkou prošleháme.

A podáváme: Na opečený chléb navrstvíme špenát, na něj položíme zastřené vejce, které jsme děrovanou naběračkou vyjmuli z misky s vodou a nechali důkladně odkapat. Nakonec každé vejce přelijeme holandskou omáčkou a posypeme několika zrníčky růžového pepře. A nezapomeneme samozřejmě nahřát talíře. (K tomuto kroku používám mikrovlnnou troubu, slouží téměř výhradně k tomuto účelu.)

Necháme každého u stolu, aby si zažil ten krásný okamžik, kdy se nožem zaboří do vejce a z něho pak vytéká sytě zabarvený žloutek. Úplné blaho 🙂

vf1

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *