Vichyssoise – studená polévka

Srp 06

Vichyssoise – studená polévka

Polévka je grunt, ale v horkých letních dnech není vždy na polévku chuť. Ale co třeba vychlazená a krémová? Polévka vichyssoise má původ ve Francii, jak název napovídá – z města Vichy. Základními složkami polévky jsou pórek, brambory a smetana. Pokud bych ji podávala horkou, zdobila bych nočkem zakysané smetany a krutónky. Na vychlazenou úplně postačí pažitka.

Suroviny na 4 porce polévky:

• 1 větší pórek
• 4 moučné brambory
• 200 g créme fraiche
• 1 l zeleninového vývaru
• 30 g másla
• bílý mletý pepř
• sůl

• pažitka k podávání
• jedlé květy na dekoraci

Pórek očistíme tak, že ho směrem od kořene – ten ponecháme vcelku – podélně rozřízneme. Pak pod tekoucí vodou odstraníme nečistoty, které se drží mezi jeho jednotlivými vrstvami. Teprve pak odkrojíme kořen. Na jemné proužky nakrájíme celou bílou část a klidně kousek světle zelené části.

V hrnci rozehřejeme máslo a na něm necháme pórek krátce orestovat. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Krátce ještě restujeme a poté přilijeme horký vývar. Opepříme, osolíme a vaříme do změknutí brambor.

Směs rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme smetanu a necháme probublat.

Polévku podáváme v létě vychlazenou, sypanou nakrájenou pažitkou.

Dobrou chuť! Bon Appétit!

Share

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *